Rádióból szól a mese

Még most is negyvenezer kisgyerek napja végződik az MR1-Kossuth rádió estimese-félórájával. Van igény a rádiós gyerekműsorokra, ezt bizonyítja a rádió nemrég elindult gyerekhonlapja is, de a Magyar Rádión kívül alig hallani ilyet. A Magyar Rádióban a kezdetektől szólnak gyerekműsorok, esti mesét 1955 óta hallhatnak a kicsik mindennap.

Napjainkban nagyjából heti öt órában sugároznak gyerekműsort: az MR1-Kossuth rádión hétköznap esténként hallható félórás gyermeksáv (a Vacka Rádióval, esti mesével, gyermekeknek szánt folk-, klasszikus vagy slágerzenével), hétvégén esti mese, az MR3-Bartók rádióban pedig szombaton és vasárnap délelőtt 11 órakor várják mesejátékkal, zenei műsorral a legkisebbeket.

Az ezredforduló utáni évekhez képest ez a heti öt óra növekedést jelent, ami azt jelzi, hogy van igény a színvonalas gyerekműsorokra. Ezt mutatják a legutóbbi hallgatottsági adatok is: átlagban az esti gyereksávot 40 ezren kísérik figyelemmel, a hétvégi Gyermekkuckót az MR3-Bartók rádión 6-13 ezren - mondja Kerényi György, az MR1-Kossuth rádió főszerkesztője.

Épp ezért gondolták úgy a rádiónál, hogy itt az ideje gyerekeknek szóló weboldalt indítani. A www.gyerekek.radio.hu-n a gyerekek nemcsak magukból a műsorokból kaphatnak ízelítőt, de abból is, hogyan készülnek például a Vacka Rádió adásai.

A honlapon ugyanakkor a rádió gazdag archívumának csak töredéke hallható - tudatosan. A weblappal ugyanis csak kedvet szeretnének csinálni a rádió műsoraihoz, bár az is igaz, hogy szerzői jogi és pénzügyi okai is vannak annak, hogy csak részleteket jelenítenek meg az interneten. A főszerkesztő szerint ráadásul a web más platform, az ottani publikáláshoz másfajta szerkesztési elvek és gyakorlat illene. - Sőt megkockáztatom az állítást, hogy a másfajta mesehallgatáshoz igazodva még másfajta mesélési, előadási stílust is kellene teremteni, ha hangsúlyosan szeretnénk jelen lenni a weben - mondja.

Valószínűleg nem jár messze az igazságtól, hiszen a mai gyerekműsorok is mások, mint régen. Kerényi szerint a ma készülő művek, legyen az egyszerű meseolvasás, mesejáték vagy folytatásos meseregény, más hangon szólnak, más a stílusuk mind irodalmi értelemben, mind rádiós feldolgozásukat tekintve. Pergőbbek a dialógusok, felgyorsult a beszédtempó, több bennük a fanyar, esetleg karcosabb elem - nyilvánvalóan hatással van a kortárs meseirodalomra a sok televíziós rajzfilm, a kalandos, sokszor durva rajzfilmcsatornák világa. Mai szerzőink - és a gyerekközönség is - szeretik a hajdan értelmiségi finomságnak számító abszurdot, a fekete humort.

Folyamatosan friss felvételekkel megtölteni a műsoridőt nagyon drága volna, így napjainkban (bár régen például minden friss mesekönyv tartalmát rögzítették) kevesebb új felvétel készül. Ilyen például a Vacka Rádió, amely már a harmadik évadnál tart, és amely a gyerekek egyik kedvence.

A napi műsorok nagy részét a több ezer gyerekeknek szóló műsorszámot tartalmazó archívumból állítják össze, különös tekintettel arra, hogy minél több érdekes, értékes felvételt adjanak közre. Enélkül ugyanis a mai gyermekek nem nagyon hallhatnák például Domján Editet, Ruttkai Évát, Márkus Lászlót mesélni - akik pedig máig el tudják varázsolni a hallgatóságot.

Magyar Rádió, gyerekoldal
Magyar Rádió, gyerekoldal
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.