Domingo kivetítve

Sírok, nevetek, meg vagyok hatva - idézte Bródy Jánost az Operaház főigazgatója, Vass Lajos azon a sajtótájékoztatón, amelyen a világhírű tenor, Plácido Domingo is részt vett. Ő azért érkezett Pestre, mert ő az alapítója és elnöke az Operalia elnevezésű nemzetközi énekversenynek, amelynek elő- és középdöntőit Pécsen tartották, döntője és díjkiosztója pedig ma lesz a Magyar Állami Operaházban. Mozgóénekverseny az Operalia, minden évben más városban rendezik meg. Az idén a Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa előfutáraként Magyarország a helyszíne a megmérettetésnek, amelyre eredetileg 900-an jelentkeztek.

A pécsi elődöntőbe 48-an, a középdöntőbe 24-en kerültek. A budapesti, operaházi döntőben, amelynek karmestere Plácido Domingo, tizenhárom plusz öt versenyző lép fel, utóbbiak a zarzuela kategóriában. Az angol, amerikai, spanyol, görög, orosz, litván versenyzők mellett zarzuelát énekel a huszonegy éves Simon Brigitta is, aki most kezdi tanulmányait a bécsi Zene- és Előadó-művészeti Egyetemen. A díjkiosztóval kombinált ünnepségen, amelyet a Hősök terén és az Erzsébet téren is kivetítenek, minden fellépő egy-egy maga választotta dalt énekel. Keresik a három-három legjobb női és férfi énekest. A zarzuela kategóriában két győztest hirdetnek. Budapest különdíjasa a jövő tavaszi fesztivál díszvendége lesz.

Augusztus 8-án a pécsiek is megismerkedhetnek a nyertesekkel egy ingyenes koncerten. Akik erről is lemaradnak, a tévében, felvételről nézhetik meg a leendő operacsillagokat. Domingo megerősítette információnkat: nemcsak az Operalia miatt érkezett Magyarországra, hanem CD-felvételt készített nálunk olasz dalokból.

A sajtótájékoztatón részt vett a világszerte ismert magyar szoprán, Rost Andrea is, aki 1996-ban, a Népstadionban is énekelt Domingóval. Az énekesnő elmondta: Domingo megkérdezte tőle, miért nem szólt, hogy augusztusban utoljára énekli Gildát a Rigolettóban. Szívesen vezényelte volna az előadást Budapesten.

Rost Andrea és Plácido Domingo
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.