Aszalt gyümölcsös tönkölykenyér
Előkészítési idő: 15 perc
Sütési idő: 25 perc
Hozzávalók 2 db cipóhoz: 200 g tönkölyliszt, 300 g aszalt gyümölcs (szilva, sárgabarack, füge, datolya, mazsola...), 150 g olajos mag (dió, törökmogyoró, mandula), 1 zacskó szárazélesztő, 0,5 kk. barna nádcukor, 0,5 dl meleg víz, 1,5 dl tej, 1 kk. tengeri só
A fél deciliter meleg vízben elkeverjük a barnacukrot, majd az élesztőt.
Az aszalt gyümölcsöket vékonyan felszeleteljük, a magokat mozsárban durvára törjük, majd elkeverjük a liszt kétharmadával, s amikor az élesztőn már 1 ujjnyira nőtt a hab, elkeverjük a tejjel, és a lisztes gyümölcsös masszához öntjük. Jól összedolgozzuk a maradék liszttel, és két cipót formázunk belőle.
Beolajozzuk a tetejét, majd frissen tartó fólia alatt pihentetjük 40 percet.
Előmelegített, 200 oC-os sütőben 20-25 percig sütjük.