Pécsi pianissimo

Szombattól hétfőig mutatkoztak be Pécsett az idei Operalia versenyzői. A rangos nemzetközi versenyt meglehetős közöny fogadta a városban, ami már csak azért is beszédes reakció, mert a szervezők ezt az eseményt szánták a jövő évi Európa Kulturális Fővárosa programok legjelentősebb "felvezető" rendezvényének.

Tizenhetedik alkalommal rendezik meg az idén az Operalia néven ismert nemzetközi versenyt. A Plácido Domingo által fiatal operaénekesek számára alapított megmérettetésnek első ízben adott otthont Magyarország: az elő- és középdöntők megrendezésére
Európa jövő évi kulturális fővárosa, Pécs kapott lehetőséget. Talán mondanunk se kell, hogy a városban kedd hajnalra, mire lezárult a verseny, két markáns vélemény feszült egymásnak.

Kezdjük a jó oldallal! A verseny első három napján "óriási hangok" mutatkoztak be. Az idei Operalián fellépő fiatal művészek többsége már nagyvárosi operaházak színpadán is bizonyított, s a szakemberek szerint közöttük vannak a jövő világsztárjai. A verseny hozadéka, hogy augusztusa 8-án a pécsi bazilika előtt ingyenes gálakoncert lesz a legjobbakkal. A gálán Domingo is énekel, így aligha kérdéses, hogy megtelik a tér.

Ámde most jön a rossz hír. Az Operaliát szervezői kimondottan is az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) programsorozat egyik rangos - ha nem a legrangosabb - idei felvezető rendezvényének szánták. Így az énekverseny alkalmas volt arra, hogy Pécs előleget vegyen
a 2010-re várható hangulatból.
S ebből a szempontból az Operalia fogadtatása figyelmeztető: a pécsieket ugyanis nem igen érdekelte a verseny. Az Operalia nem vált Pécsen közüggyé, kihagyhatatlan eseménynyé, nagy közösségi élménnyé (mint ahogy például tavaly a pécsi Domingo-koncert igen).

Nem volt a versenynek fílingje a városban. Az énekesek a Pécsi Nemzeti Színházban adták elő áriáikat, a teátrum földszintjén csak a zsűri foglalt helyet, a közönség a páholyokba és a karzatra válthatott jegyet. Így odabent 200-250 néző követhette a versenyt. A színház előtti téren azonban felállítottak egy kivetítőt, s ott bárki végignézhette az Operaliát. Kevesen tették ezt: az első két napon 30-40 ember verődött össze a téren, márpedig ennyien akkor is itt vannak, ha nem történik semmi.

Hétfőn, a középdöntő napján már többen voltak, 80-120 néző állt és ült a kivetítő előtt. A közönség gyarapodása - vélhetően - annak is köszönhető, hogy a térre kiraktak végre négy sornyi széket. A tér hétfői közönsége már együtt élt a versenyzőkkel, s az igazán tetsző produkciókat a vetítővászon előtt ülők önfeledten megtapsolták. Ám ha kicsit odébb arról faggattuk a sétálóutca népét, mit tudnak az Operaliáról, akkor többnyire tengermély hallgatás volt a válasz.

Beszélgettem a téren összegyűlt nézőkkel is, s ők nem értették, hogy lehet ennyire közönyös a pécsi közönség, amikor házhoz visznek neki egy ilyen színvonalas és különleges zenei eseményt. A városnak féltucat nívós énekkara van, a pécsiek közül több ezren daloltak hosszabb ideig kórusban, a pécsi színház operaelőadásait évente nyolc-tízezren látják. Ez a zenekedvelő réteg mintha eltűnt volna a városból. Amikor ezt megemlítettem Ruzsa Csabának, az EKF rendezéséért felelős Pécs 2010 Kht. vezetőjének, akkor azt felelte: a gálakoncert lesz az Operalia slágerrendezvénye, hisz azon már Domingo is énekel. Ruzsa úgy vélekedett, hogy meg kell érteni a pécsieket, amikor a leendő sztárok vetélkedőjére kevésbé kíváncsiak, mint a mester koncertjére. Azt azonban Ruzsa is elismerte, hogy tanulni kell az Operaliából, és nagyon ki kell találni azokat a marketingfogásokat, amelyekkel a 2010-es rendezvények iránt felkelthető a figyelem.

Ez már csak azért is igaz, mert a rendezvények túlnyomó többségén nem sztárok lépnek majd fel, hanem - jó esetben - sztárjelöltek.

Szombaton döntő

Kedd virradóra kialakult az Operalia döntőjének mezőnye. A Pécsett megrendezett elő- és középdöntőben húsz ország 47 énekese lépett színpadra, s közülük 13-an jutottak be a döntőbe, amit augusztus 1-jén Budapesten, az Operaházban tartanak. A döntőben nyolc ország képviselteti magát, az Egyesült Államokból három, Kínából, Oroszországból és Spanyolországból kettő-kettő énekes jutott a fináléba. Egy-egy énekes reprezentálja Ausztráliát, Görögországot, Litvániát és Törökországot. A versenyen három magyar énekes indult, s egyikük, Simon Brigitta a zarzuela (spanyol dal) kategóriában bejutott a fináléba. A pesti döntőn a Pannon Filharmonikusok kísérik a versenyzőket, s a zenekart Plácido Domingo dirigálja.

A színház előtti téren akkor is vannak ennyien, ha épp nem történik semmi
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.