Lassú, mesélős séták Egerben

Milyen mélyen fekszik Eger első vízművének kútja? Melyik szobában írta Gárdonyi Géza az Egri Csillagok történetét? Hány híd ível át az Eger-patakon? Miként lett a régi börtönből sportmúzeum? Olyan kérdések ezek, amelyek a hagyományos tárlatvezetéseken, kirándulásokon rendszerint megválaszolatlanok maradnak - vagy azért, mert a túravezető csak a főbb történelmi, kulturális eseményeket ismeri, vagy mert nincs is kedve, tehetsége élvezetessé tenni egy-egy ilyen kirándulást.

Egerben három évvel ezelőtt egyedülálló programot indított el Renn Oszkár, a helyi lokálpatrióta egyesület egyik tagja. A nyugdíjas mérnök nagy rajongója a barokk városnak, szereti épületeit, utcáit, s szívesen olvasott velük kapcsolatos helytörténeti munkákat. Az ő fejéből pattant ki az ötlet: mi lenne, ha a település rejtett kincseit egy-egy séta alkalmával tárnák fel, szakértők, muzeológusok, régészek, mérnökök, vagy épp lelkes amatőrök mondanának el róluk az érdeklődőknek mindent, amit tudni lehet? Mindezt egyfajta mesélős, anekdotázós, lassú, ráérős tempóban.

Így indult el három esztendeje az Egri séták sorozat, amely nyaranta májustól szeptember közepéig tart. A tematikus túrák minden kedden délután fél hatkor indulnak - az elmúlt években például egyebek között a város gyógyvizeivel, az érseki rezidencia kincseivel, a líceumi emléktáblák történetével, a Minoriták templomának barokk építészeti motívumaival, a József-forrással, a török fürdőkkel, a líceumi csillagvizsgálóval ismerkedhettek meg tüzetesebben a csoportok, de eljuthattak a 60. ezred emlékművéhez vagy a minaret tetejébe is, ahová például egy helyi turkológus vezette a csoportot. Eddig negyven alkalommal hirdettek ilyen programot, de csak egyetlen olyan helyszín volt, ahová minden esztendőben visszatértek: az érseki palota gyűjteménye.

- Egyszerre csak harmincöt embert vihetünk a páratlan egyházi kincsek közelébe, s az érsek külön engedélye kell a látogatáshoz, ám az érdeklődés óriási, alkalmanként több százan jelentkeznek erre a programra - magyarázza Renn Oszkár. Ezért is vetődött fel az ötlet, hogy az Egri séták érdekesebb helyszíneinek történetét füzetekben is összegyűjtsék, s kiadják: így talán azok is közelebb kerülnek a város értékeihez, akik a tárlatvezetéseken nem tudnak részt venni. A programokat elsősorban az egrieknek szánják, de szívesen fogadnak "turistákat" is. Minden sétára meghívnak valakit, aki nagyon jól ismeri az épületet vagy annak történetét, és színesen elő is tudja adni a mondandóját. Egy-egy alkalommal százötven-kétszáz ember is összejön, de volt, hogy a líceumi csillagvizsgálóba háromszáz érdeklődőt kellett bevinni, s az is előfordult, hogy a város alatti pincerendszerben hatszáz embert kalauzoltak egyszerre.

Az idei sorozatban, júliusban a városfal kapuinak, köveinek tanulmányozása után Gárdonyi Géza szülőházában kaphattak mesés tárlatvezetést a séta résztvevői, de az elkövetkező hetekben még számos izgalmas felfedezés vár rájuk: eljuthatnak például egy egri magángyűjtő, Tóth Sándor Történeti Tárházába, ahol mezopotámiai kincsek mellett kuruc kori egyenruhákat, kardokat, más ereklyéket is láthatnak. Augusztusban pedig előbb a Telekessy-Patikamúzeum történetével, majd a híres Grőber temető emlékhelyeivel ismerkedhetnek meg közelebbről. A szervezők nemcsak izgalmas tárlatvezetést ígérnek, de ragaszkodnak a sétaprogramok két legfőbb alapelvéhez is: rohanni nem kell, s minden kérdésre szívesen válaszolnak.

Népszerű helyszín a Gárdonyi-ház
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.