Lottópénzből bővül a könyvtári kínálat

Az Országgyűlés közelmúltban hozott döntése alapján 2010-től megnő a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) támogatási kerete, immár az ötös lottó adóbevételének 90 százalékából. A többletből valósítja meg a kulturális tárca a könyvszakma Márai-programjának fontos elemét: a könyvtári könyvbeszerzés bővítését.

Lista alapján az NKA egymilliárd forintért vásárol majd könyveket hazai és határon túli magyar kiadóktól, a köz- és szakkönyvtárak pedig előre meghatározott keretükből szabadon "hívhatnak le" példányokat. Ezt tartalmazza a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) frissen elkészült javaslata.

- Javaslatunk előnyben részesíti a szépirodalmi, a gyerek- és ifjúsági könyveket - mondja Zentai Péter László, az MKKE igazgatója. - Bár e műfaj csak 20 százalékát teszi ki a hazai könyvtermésnek, 40 százalékban szerepelne a könyvtáraknak készülő listán, amely lektűröket, hobbikönyveket, tankönyveket viszont nem tartalmazna. Előnyt élveznének a kortárs művek és a kisebb műhelyek.

A program minden évben a kiadók pályázatával indulna, és az NKA szakkollégiuma döntené el, mely kiadványokat vesz föl a bibliotékák által választható művek listájára - említi az igazgató. Az előzetes számítások szerint 400 ezer kötet kerülhetne így minden évben a kiválasztott mintegy 500-800 könyvtár polcaira. Szeretnék, ha az első pályázat 2010 júniusáig lebonyolódna.

Hétfőn küldte el az érintett szakkollégiumoknak, könyvtári szervezeteknek véleményezésre a tervezetet Harsányi László NKA-elnök. Első olvasás után - magánvéleményként - Füzi László irodalomtörténész, a szépirodalmi kollégium vezetője konstruktívnak tartja a javaslatot, de nem véglegesnek. Fő erényét abban látja, hogy a támogatottak között szerepelnek a határon túli (magyar) könyvek és a hangoskönyvek, CD-k is, amelyek megjelentetését eddig nem segíthették.

De problematikusnak véli, hogy a javaslat csak a kiadók raktárkészletéből merítene, a legfrissebb művek kimaradnának a kínálatból - noha a könyvtáraknak ilyenekre lenne nagy szükségük. - Részleteiben alaposan át kell nézni a tervezetet - tette hozzá.

Harsányi szerint szeptemberben vagy októberben kerülhet erről előterjesztés az NKA bizottsága elé. Az elnök hozzátette, komoly segítséget jelentene az új program népszerűsítésében, ha jövőre megrendeznék a Nagy Könyv-játék második évadát az MTV-vel közösen, ezúttal a magyar novellairodalomról. Ennek előkészítése is most kezdődik.

könyvtár
könyvtár, Kurucz Árpád felvétele, 2009-07-23,
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.