A Hegyalja közönsége érti a zenét

Tíz évvel ezelőtt három színpadon 27 fellépővel indult, az idén 10 színpadon több mint 200 fellépővel jubilált a Hegyalja Fesztivál. A minden eddiginél impozánsabb programsorozat közel 75 ezer látogatót vonzott a tokaji borvidékre.

Magyarország a fesztiválok hazája, mindenki találhat kedvére valót. Van, amelyik a művészeteket népszerűsíti, akad, amely az elektronikus zenére fókuszál, és van, ahol a rockzenéé a főszerep. A Hegyalja Fesztivál tulajdonképpen mindenből egy kevés. Van benne pop, folk, rock, beszélgetős programok és sport is.

Hogy a tizedik születésnapot igazán emlékezetessé tegyék, a szervezők fergeteges programsorozattal készültek: a világhírű thrash metál együttes, a Machine Head, a népszerű elektronikus banda, a Faithless és a hazai fesztiválkedvencek közel 75 ezer látogatót vonzottak a tokaji borvidékre.

"A Hegyalja közönsége érti a zenét" - ezzel a mondattal búcsúzott a Machine Head szólógitárosa, Phil Demmel a magyar közönségtől. A Grammy-díjas metálbanda még azokat a hegyaljásokat is megmozgatta, akik egyébként nem feltétlenül rajongnak az efféle keményebb zenéért. A húzós basszus ütemek és a jó hangulatú, éneklő közönség mindenkit felpörgetett. Közel tizenhatezren tomboltak a fesztivál legütősebb koncertjének mindent maga alá gyűrő hangorkánjára, de még ezt is felülmúlta a brit elektroegyüttes, a Faithless szokatlan formációja. Péntek este közel húszezren táncoltak a két törzstag, Maxi Jazz és Sister Bliss különleges estéjén. Nem a megszokott Faithlesshez volt ugyanis szerencsénk, hanem a zenekar két tagja DJ-szettel érkezett.

Óriási ováció övezte a koncertet, de sok csalódott arcot is lehetett látni a tömegben, ugyanis a várt slágerek helyett a páros zenei világába nyerhettünk bepillantást: felcsendültek a jelenlegi hiphop és R'n'B szcéna legsikeresebb számai. Közel egy óra elteltével az Insomnia ismerős dallama rázta fel a közönséget, majd a jövő év elejére várható új lemez anyagából kaphattunk ízelítőt.

- A nagy sikerre való tekintettel jövőre is hasonlóan nagy nevek és még nagyobb terület várja majd a fesztiválozókat - mondta Bukovinszky Béla, a fesztivál egyik szervezője. Öt éve nem fordult elő, hogy bővíteniük kellett a pótkempinget, az idén azonban olyan nagy volt az érdeklődés, hogy már a nyitónap előtt újabb szálláshelyek kialakítására volt szükség.

A Hegyalja az utóbbi években Magyarország egyik legmeghatározóbb fesztiváljává nőtte ki magát. A korábbi évekhez képest egyre több a híres külföldi fellépő, kulturáltabb a helyszín, ami persze azzal is együtt jár, hogy a rendezvény veszít családias jellegéből.

Ugyanakkor a korábbiakkal ellentétben már nemcsak a rock és a metál adja a programsorozat gerincét, hanem előtérbe került a folk és az elektronikus zene. Remek koncertekkel és előadásokkal kapcsolódott be a programba Magyarország egyik legmodernebb hangtechnikájával felszerelt színháza, a tokaji Paulay Ede Színház is - így a közönség is színesebb lett.

Tokaj, 2009. július 16.
Az amerikai Death Angel zenekar tagjai - 
Ted Aguilar gitáros és Mark Osegueda énekes - zenélnek az idén tizedik alkalommal megrendezett Hegyalja Fesztivál elsõ napján Tokajban 2009. július 15-én.
MTI Fotó: Mohai Balázs
Tokaj, 2009. július 16. Az amerikai Death Angel zenekar tagjai - Ted Aguilar gitáros és Mark Osegueda énekes - zenélnek az idén tizedik alkalommal megrendezett Hegyalja Fesztivál elsõ napján Tokajban 2009. július 15-én. MTI Fotó: Mohai Balázs
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.