Sárgarépás sajtos kifli
Előkészítési idő: 30 perc
Sütési idő: 30 perc
Hozzávalók: 200 g sima liszt, 200 g rétesliszt, 50 g liszt a gyúráshoz, 2 kk. száraz élesztő, 0,5 kk. barna nádcukor, 0,5 dl meleg víz, 3+1 db tojás, 1 kk. tengeri só
Töltelékhez: 100 g Trappista vagy Eidami sajt, 50 g vaj, 1 db közepes sárgarépa
A sütőt 200 oC-ra előmelegítjük. Fél dl meleg vízben elkeverjük a barna cukrot, hozzákeverjük az élesztőt, majd letakarjuk a poharat egy frissentartó fóliával.
A 3 tojást és a lisztet összekeverjük, és amikor már az élesztőn 1 ujjnyira nőtt a hab, a liszthez keverjük. A kapott lágy tésztát jól összegyúrjuk, beolajozzuk, majd frissentartó fólia alatt pihentetjük 20 percet.
A sajtot és a sárgarépát lereszeljük, elkeverjük benne a vajat, kissé megsózzuk, ízlés szerint fűszerezhetjük.
A tésztát vékonyra nyújtjuk (kb. 3 mm), majd 8 részre vágjuk. A sárgarépás sajtból 1-1 evőkanálnyit teszünk a tésztára, egyenletesen elosztjuk rajta, majd felcsavarjuk.
Kelesztjük 10 percet, majd 200 oC-os sütőben 25 percig sütjük.
Megkenjük a tojás sárgájával, megszórjuk kevés sóval és lenmaggal, bespricceljük vízzel, majd sütjük még 5 percig.
Fogyasztás előtt két réteg konyharuha alatt hagyjuk langyosra kihűlni.