Osztódik a Művészetek Völgye

Habár Márta István főszervező évek óta fenyegetőzött ezzel, idén valóra vált a jóslat: anyagi okok miatt tényleg elmarad a kapolcsi fesztivál köré épült Művészetek Völgye. De jó néhányan úgy gondolják, mégiscsak megrendezik a maguk kis völgyét - akár az eredeti helyszíntől több száz kilométerre.

Az utóbbi hat Művészetek Völgyében a budapesti Bárka Színház külön kis fesztivált rendezett Pulán Bárka Kikötő néven, ám tavaly, a "csökkentett üzemmódú" Bűvészetek Völgyébe már nem fért be a Kikötő - ezért az utolsó pillanatban, hogy ne vesszen kárba a befektetett idő, energia és pénz, Ördögkatlan Fesztivál néven áttelepítették a programokat három Baranya megyei faluba, Nagyharsányba, Kisharsányba és Palkonyára.

- Tavaly több ezren jöttek el a programokra, az idén 15-20 ezer főre számítunk. Azt nem állíthatom, mivel nincsenek erre vonatkozó felmérések, hogy vendégeink nagy része korábban Völgy-látogató volt, de már az idén is több olyan levelet, hozzászólást kaptunk, amelyből kiderül, hogy szerették a pulai Kikötőt, ezért jönnek most el az Ördögkatlan Fesztiválra is - mondja Bérczes László, a Bárka Színház rendezője, a fesztivál szervezője. Augusztus elején öt nap alatt háromszáz színvonalas zenei, színházi, irodalmi, filmes és képzőművészeti programot rendeznek 31 millió forintból. Igaz, ebből még 7 millió hiányzik - ezt az egyébként igen mérsékelt árú (napijegy: 2000 Ft, bérlet: 5000-6000 Ft) belépőjegyekből remélik összegyűjteni. Ha sikerül legalább nullszaldósra kihozni a fesztivált, jövőre ismét belevágnak. Pécs városától máris ígéretet kaptak arra, hogy az idei hatmillió (ötmillió+áfa) forint helyett 2010-ben tízmillió forinttal támogatják az Ördögkatlan Fesztivált.

Bármilyen furcsának tűnik is elsőre, van, aki abban is lát fantáziát, hogy a Völgy hangulatát Budapesten idézze meg. - Úgy tapasztaltuk, hogy hiánycikk a fővárosban az olyan hely, ahol estéről estére igényes élő zenét lehet hallgatni ingyenesen, családias vendéglátás mellett - mondja Kaszap Attila programszervező, népzenész. Két, szintén népzenész testvérével közösen először a Művészetek Völgyében, Kapolcson indították el a Kobuci nevű zenés vendéglátóhelyet. Az idén úgy gondolták, ezt a fesztiválhangulatot elhozzák Budapestre: megkapták a Zichy-kastély kertjét, ahol június vége óta esténként ingyenes népzenei, blues- és dzsesszkoncerteket tartanak. Fellép például a Magyarpalatkai Banda, a Besh o droM, a Hot Jazz Band, a Balogh Kálmán Gipsy Cimbalom Band, Ferenczi György és a Rackajam, a Csürrentő. Hétvégenként táncházzal, élő zenével, kézműves-foglalkozásokkal tarkított családi napokat tartanak. A koncertek ingyenességét úgy tudják biztosítani, hogy a fellépő zenészek legtöbbje ismerős, jó barát, ezért egyikük sem a szokásos gázsit kéri. Szeptemberig biztosan nyitva tartanak, a későbbiekben szponzori, esetleg állami, önkormányzati támogatásból tervezik finanszírozni a fellépéseket, bár eddig hiába próbálkoztak.

Nálunk se múljon el fesztivál nélkül ez a nyár - döntöttek a Művészetek Völgyében egyesült települések. Ki önerőből, ki a polgármesteri hivatallal karöltve szervezi meg a maga programját. A Völgy-találka,
-kavalkád vagy -tornác névre keresztelt mini-eseménysorozatok önállóan készülnek, eltérő időpontban és hosszúsággal július 22-e és augusztus 9-e között. Akadnak helyszínek, ahol minden program ingyenes lesz.

Például Vigántpetenden, ahol Ördögszekértábor címen fut az eseménysorozat, amelyet a település a fesztivál- és vásárszervező Ördögszekér nevű céggel közösen hoz tető alá. A rendezők arra számítanak: a helyi kézművesvásár részvételi díja ezt fedezni fogja. Csatlakoznak a Budapesten már sikeres Olvasóliget elnevezésű akcióhoz is, amelyben könyvkiadók által felajánlott könyveket, magazinokat lehet függőágyakban olvasni. A szervezők úgy vélik, ezek a nyugágyak alkalmasak (ingyenes) éjszakai szállásnak, akárcsak a Bálaszín szalmahengerei. Aki jobban szereti a tetőt a feje felett, helyi szállások közül válogathat.

Kapolcsról érdekességképpen kiemeljük a Kapolcsi földönfutó verseny, avagy kapolcsi földön futóversenyt, a Kistehén Tánczenekar koncertjét, valamint egy rendhagyó tanórát, amely Magifix varázsló látványos fizikai és kémiai kísérleteit jelenti - gyerekeknek. Dörögdön a Ghymes, a Szőke és a Jazzisták úgy kínálják ingyenesen fesztiváljukat: új hagyomány kezdete, helyszínei olyan játékoknak, párbeszédeknek, szakmai előadásoknak, amelyek a családot és az esélyegyenlőséget tűzik zászlajukra. Monostorapáti vendége Budapestről Kőbánya, Nagyvázsonyban pedig az ország legnagyobb humorseregszemléjét, a DumaVölgy - HumorVárat ígérik. Az öcsi kavalkádra a faluházba vagy a református templomba kell betérni.

Idén lett volna a huszadik, jubileumi rendezvény, de ez már elmarad
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.