Hang és hangulat Nyíregyházán

A fél világot elvarázsolta már, és remélhetőleg a másik felét is meghódítja még a nyíregyházi Cantemus kóruscsalád valamelyik tagja: az 1975-ben alakult Cantemus Gyermekkar, a "kiöregedett" tagokból 1986-ban létrehozott Pro Musica Leánykar, a Banchieri Énekegyüttes, vagy az 1998 óta működő Cantemus Vegyeskar. Az egész lelke, a ma már intézménnyé szervezett kóruscsalád igazgatója Szabó Dénes Kossuth- és Liszt-díjas karnagy.

A kóruscsalád a nyíregyházi Kodály Zoltán Általános Iskolában működik, az intézményben a névadó módszerével folyik a világszínvonalú zenei nevelés. Külföldi és hazai pedagógusok, kórusvezetők rendszeresen járnak a szabolcsi megyeszékhelyre, tanulni. Titok nincs, a Kodályban el lehet lesni a praktikát, erre szolgál a nyílt hétvége, az éneklő hét, vagy a kórustalálkozó - ezeket évenként váltakozva rendezik az iskolában.

- Mindig felejthetetlen élmény az Europa Cantat által szervezett nyílt hétvége, amikor négy napra kinyitjuk az iskolát a világ előtt - mondja Szabó Dénes. - Ilyenkor érkeznek vendégek Ciprusról, Japánból, Franciaországból. Jöhetnek-mehetnek az érdeklődők tanítási órákra, hospitálni. Megmutatjuk, hogy épül fel a zenei rendszer az iskolában. Megmutatjuk a megyét is, vidéki hangversenyeket tartunk.

Az idei tavasz igazi sikersorozat a kóruscsalád számára. Folyamatosan és többször koncerteztek külföldön (legutóbb Svédországban), számos meghívást kaptak az ország különböző tájairól is fellépésekre. Igyekeznek minden felkérésnek eleget tenni. Rendszeresen előfordul, hogy egy évad végén éppen kétszer annyi koncerten vannak túl, mint amennyit terveztek.

A közelmúltban immár negyedszer vettek részt az európai kórusfesztiválon, amelyről már 1996-ban a nagydíjjal tértek haza. A Kórusok Európa Nagydíja 1995 óta rendszeresen foglalkoztatja a nyíregyházi Cantemus Kóruscsalád énekkarait. Miután 1995-ben a Pro Musica Leánykar megnyerte az arezzoi verseny nagydíját, jogot szerzett arra, hogy a következő évben Európa legfontosabb kórusversenyén - amelyet abban az évben Magyarországon, Debrecenben rendeztek - énekeljen az Európa Nagydíjért. A lányok - legyőzve vegyes és kamarakórusokat - megnyerték a nagydíjat. Ezt követően még háromszor vívta ki magának a jogot a kóruscsalád valamelyik tagja, hogy a nagydíjért énekeljen. Legutóbb a Cantemus Vegyeskar szállt versenybe érte a franciaországi Tours városában. Habár a nagydíjat most sem sikerült elhozniuk, a kicsit igen. A Kodály-iskola vitrinjében a mostanival már négy Európa nagydíjas trófea sorakozik: egy nagy és három kisebb. Szabó Dénes nem tud olyanról, hogy egy épületen belül lenne még erre példa.

A kóruscsalád kétszáz énekese június 27-én búcsúztatta az idei tanévet, aztán a Pro Musica csomagolt is: a leánykar július elején egy hónapos, japán turnéra indult.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.