Pomádé Karlovy Varyban

Közép-Európa vezető filmes rendezvénye, a ma kezdődő, 44. Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztivál az első nagy európai mozgóképes esemény a májusi cannes-i megmérettetés után. A rendezvényt a megszokott méretben és minőségben tartják meg, a nyilatkozatok szerint a válság ugyanis nem ingatta meg a fesztivál stabil helyzetét. Ennek persze örülünk, mivel régiónk egyetlen A kategóriás mustrája kiemelt figyelmet szentel a magyar alkotóknak. Amióta a Jirí Bartoska és Eva Zaoralova fémjelezte szervezőcsapat átvette az irányítást, azaz 1994-től egy kivétellel minden évben jelen voltunk a hivatalos versenyprogramban.

A hagyományoknak megfelelően idén is lesz magyar produkció a hivatalos versenyben: Pálfi György kísérleti jelleggel készült drámája, a Nem vagyok a barátod száll harcba a Kristály Glóbuszért. A válogatásban nincsenek nagy sztárrendezők, így kiegyensúlyozott harcra lehet számítani. Meg nagy meglepetésekre - hiszen Karlovy Vary erről is szól.

Amikor a Bartoska-csapat kezébe vette a kormányrudat, a rendezvény mind látogatottságát, mind szakmai jelentőségét tekintve mélyponton volt. Mostanra ismét sikerült a régió vezető filmes rendezvényévé válniuk, a nemzetközi figyelem ismét a cseh üdülővároskára irányul.

A szervezők többek közt ezért is emelték versenyszintre 2005-ben a kizárólag az egykori kommunista országok mozgóképművészetét bemutató "A Nyugat Keletje" szekciót. Ebben a szekcióban idén két filmmel is érintettek vagyunk: Mátyássy Áron Utolsó idők című drámája az önbíráskodásról, Sopsits Árpád A hetedik kör című rendezése a gyerek-öngyilkosságokról szól. Érdekes szituáció: bár Mátyássy filmje megnyerte az idei filmszemlét, Pálfi műve most mégis magasabbra jutott. Ennyit számít, ha valakinek már neve van a nemzetközi fesztiválvilágban.

Azt pedig, hogy nem csak a "sötét oldalt" mutatjuk meg, a filmvilág első számú szakfolyóiratának köszönhetjük. Az amerikai Variety és a nemzeti promóciós szervezeteket tömörítő European Film Promotion közösen mutatja be a Variety Critics' Choice elnevezésű filmcsokrot, melynek 10 moziját a Variety filmkritikusai válogatták ki az európai film friss terméséből. Ebbe a szelekcióba Fonyó Gergely Made in Hungária című musicalje került be, amelyről a neves kritikus, Derek Elley úgy nyilatkozott, hogy ez a "Magyar Grease", utalva a nálunk Pomádé címmel vetített Travolta-opuszra. Mivel a fesztivál közönségének a gerincét a hátizsákos egyetemisták adják, minden bizonnyal hangos siker lesz az utóbbi évek egyik legjobb magyar közönségfilmje.

Az Oscar-díjas Szabó Istvánt is meghívták Karlovy Varyba: Édes Emma, drága Böbe című, 1991-ben készült művét a '89-es változások jubileuma alkalmából tűzik műsorra Karlovy Varyban. A tavaly Kristály Glóbusszal elismert Nemes Gyula pedig duplázhat - Letűnt világ című szkeccsét a dokumentumfilmeknek szentelt szakmai napon (Docu Day) vetítik újra. A Docu Dayen tíz, a régióban készülő filmtervet is bemutatnak, köztük Rácz Erzsébet magyar-német koprodukcióban készülő rendezését. Mi több, még a díjak odaítélésének folyamatát is képesek leszünk befolyásolni: Báron György filmkritikus a dokumentumfilmek díjairól döntő zsűri elnöke lesz, Potyondi Rita Linda, a Cirko-film munkatársa pedig az európai művészmozikat tömörítő Europa Cinemas zsűrijében erősíti a magyar jelenlétet.

Pálfi György filmje a Kristály Glóbuszért versenyez
Pálfi György filmje a Kristály Glóbuszért versenyez
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.