Debussy kontra sármány

Nincs rossz időjárás, csak rossz öltözködés - vallják a "Muzsikál az erdő" - Mátrai Művészeti Napok rendezvénysorozatának szervezői, akik erdei tisztásokra, források, hűsítő tavak mellé, árnyas fák alá, elhagyott kőbányákba, templomokba és templomkertekbe hívják a közönséget.

Szombattól jövő vasárnapig a Mátra északi lábától Galyatetőn át Gyöngyösig tizenkét helyszínen tartanak majd koncerteket helyi előadók, együttesek és a Magyar Állami Operaház művészei, s bemutatkoznak itt a Liszt Ferenc Zeneakadémia fiatal, tehetséges művészei közül többen is.

A Mátrában ki-ki választhat majd: Debussy muzsikájában vagy a sármány énekében gyönyörködik-e. Galyatetőn például július 5-én ötvözik is a pódiumok és a természet repertoárját: "Madárhangok a zene világában" címmel ad erdei koncertet a kőkilátó melletti kétszáz éves bükkfák árnyékában Barta Gábor zongoraművész és Sík Dóra csellóművész.

Szabó Lajos, az Eger Erdő Zrt. bátonyterenyei erdészetének vezetője immár hatodik alkalommal hívja a Mátrába az erdőt vagy a muzsikát szeretőket - remélve, hogy aki csak egyikre fogékony, az a másikat is megszereti. Mondván, a lelki sivárság ellen egyik is, másik is orvosság. Erdőt járó emberként úgy tapasztalja, hogy az erdő maga nyitottabbá tesz: a test megnyugszik, a lélek pedig feltöltődik.

Kezdeményezéséhez így az erdészeten és a mátrai településeken túl a Magyar Állami Operaház több művésze is csatlakozott. A programokban több mint 300 zenész, művész, erdész, önkormányzati vezető vesz részt. A Mátrai Művészeti Napok koncertjei szombaton Kazár községben kezdődnek. Itt a falu határában lévő, egyedülálló riolittufa képződménynél Szabó István művésztanár vezetésével a Salgótarjáni Rézfúvós Quintett ad koncertet, pár nappal később pedig a kozárdi andezitbányában lép fel a Musica Mansueta Kamarazenekar.

A kiállításokban is bővelkedő rendezvények sorát a tuzsoni arborétumot ölelő hegyekről hangzó fanfárok hangja, s egy gitáresttel színesített erdei vacsoraest zárja majd. Részletes programot, továbbá szálláslehetőségeket az erdészet honlapján, a www.egererdo.hu/muzsikal/ címen találnak az érdeklődők.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.