Asztalhoz!

Étkezőasztal vásárlásakor nemcsak azt kell mérlegelnünk, elfér-e az ebédlőnkben, illik-e a konyhabútorhoz, hanem azt is, megfelel-e életmódunknak, étkezési szokásainknak.

Mielőtt elindulnánk asztalnézőbe, tudnunk kell, hány személy fogja rendszeresen használni étkezésre, és alkalmanként mekkorára kell bővítenünk. Egy teríték helyigénye minimum egy hatvan centi átmérőjű kör fele, de a kényelmes étkezéshez inkább nyolcvancentis hely szükséges. Azt se feledjük el: ahhoz, hogy a széket kényelmesen ki lehessen húzni, legkevesebb nyolcvan centi szabad helyet kell hagyni a szék mögött.

Érdemes további szempontokat is megfontolni. Például a kerek asztalnak nemcsak az az előnye, hogy a körülötte ülők könnyebben tudnak beszélgetni, hanem az is, hogy ugyananynyi ember valamivel kisebb helyen elfér. Ráadásul a fengsuj szerint a lekerekített élek sokkal szerencsésebbek, mint az éles sarkok.

Üveglapos asztalt különösen akkor érdemes vásárolnunk, ha kis helyiségbe szánjuk, így ugyanis kevésbé érezzük majd zsúfoltnak a teret.

Ha gyakran fogadunk vacsoravendégeket, érdemes befektetnünk egy strapabíró, bővíthető étkezőasztalba. Felejtsük el az instabil, recsegő-ropogó alkalmatosságokat, amelyek bővítéséhez fél óra és három markos legény kellett. A mai, jobb minőségű asztalokat már valóban egy könnyed mozdulattal lehet akár a duplájára bővíteni, és ugyanilyen egyszerűen össze lehet csukni, ha már nincs szükség a nagyobb felületre. A minőség természetesen itt is drágább, de hosszú távon mindenképp megtérül, ha gyakran vagyunk mi a házigazdák.

Kis lakásokban gondot okozhat, hogy nem, vagy csak nehezen, kompromisszumok árán férne el egyszerre étkezőasztal és dohányzóasztal. Erre a problémára is létezik már megoldás: egyes gyártók készítenek olyan bővíthető asztalokat, amelyeknek a magassága is változtatható - így szükség szerint hol dohányzóasztalként, hol étkezőasztalként használhatjuk ugyanazt a darabot.

Szintén a helyhiány okozta gondokat enyhítik azok a leleményes asztalok, amelyek testében összecsukható székek tárolhatók - így azon sem kell törni a fejünket, hová is tegyük a csak vendégek érkezésekor használatos pótszékeket.

Ha gyakran jönnek vendégek, a kinyitható asztal lehet a megoldás
Ha gyakran jönnek vendégek, a kinyitható asztal lehet a megoldás
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.