Asztalhoz!
Mielőtt elindulnánk asztalnézőbe, tudnunk kell, hány személy fogja rendszeresen használni étkezésre, és alkalmanként mekkorára kell bővítenünk. Egy teríték helyigénye minimum egy hatvan centi átmérőjű kör fele, de a kényelmes étkezéshez inkább nyolcvancentis hely szükséges. Azt se feledjük el: ahhoz, hogy a széket kényelmesen ki lehessen húzni, legkevesebb nyolcvan centi szabad helyet kell hagyni a szék mögött.
Érdemes további szempontokat is megfontolni. Például a kerek asztalnak nemcsak az az előnye, hogy a körülötte ülők könnyebben tudnak beszélgetni, hanem az is, hogy ugyananynyi ember valamivel kisebb helyen elfér. Ráadásul a fengsuj szerint a lekerekített élek sokkal szerencsésebbek, mint az éles sarkok.
Üveglapos asztalt különösen akkor érdemes vásárolnunk, ha kis helyiségbe szánjuk, így ugyanis kevésbé érezzük majd zsúfoltnak a teret.
Ha gyakran fogadunk vacsoravendégeket, érdemes befektetnünk egy strapabíró, bővíthető étkezőasztalba. Felejtsük el az instabil, recsegő-ropogó alkalmatosságokat, amelyek bővítéséhez fél óra és három markos legény kellett. A mai, jobb minőségű asztalokat már valóban egy könnyed mozdulattal lehet akár a duplájára bővíteni, és ugyanilyen egyszerűen össze lehet csukni, ha már nincs szükség a nagyobb felületre. A minőség természetesen itt is drágább, de hosszú távon mindenképp megtérül, ha gyakran vagyunk mi a házigazdák.
Kis lakásokban gondot okozhat, hogy nem, vagy csak nehezen, kompromisszumok árán férne el egyszerre étkezőasztal és dohányzóasztal. Erre a problémára is létezik már megoldás: egyes gyártók készítenek olyan bővíthető asztalokat, amelyeknek a magassága is változtatható - így szükség szerint hol dohányzóasztalként, hol étkezőasztalként használhatjuk ugyanazt a darabot.
Szintén a helyhiány okozta gondokat enyhítik azok a leleményes asztalok, amelyek testében összecsukható székek tárolhatók - így azon sem kell törni a fejünket, hová is tegyük a csak vendégek érkezésekor használatos pótszékeket.