A zsidó negyedről és Tokajról Sevillában

Előrehaladási jelentést kell benyújtanunk 2011. február 1-jéig az UNESCO Világörökség Bizottságának az erzsébetvárosi zsidó negyed megőrzésével és a Tokaj-Hegyalján történt változásokkal kapcsolatban.

Erről is határoztak a szervezet Sevillában tartott 33. ülésszakán, amelyen, mint ismeretes, megfosztották Drezda belvárosát a Világörökség címtől. A bizottság Tokajjal kapcsolatban ugyan megelégedéssel vette tudomásul a tervezett szerencsi szalmatüzelésű erőműről készült hatástanulmányt, de felszólította Magyarországot, hogy az erőmű vizuális, környezeti és ökológiai hatásaira való tekintettel vizsgálja felül és változtassa meg a tervezett létesítmény kialakítását, küszöbölje ki a kultúrtáji értékeket veszélyeztető közlekedési hatásokat.

A zsidó negyedre vonatkozóan ugyan a szervezet tudomásul vette a bontási engedélyek felülvizsgálatára és a rehabilitációs alap előmozdítására irányuló lépéseket, de felhívta Magyarország figyelmét, hogy elővigyázatosan járjon el a további veszteségek elkerülése és az oda nem illő fejlesztések megakadályozása érdekében, s 2011-re az itteni változásokról is, csakúgy, mint a tokajiakról, előrehaladási jelentést vár. A bizottság üdvözölte a világörökségi kezelőszervezet létrehozását, a védőövezet újraértékelését, s hogy készül a magyar világörökség-törvény.

Bennünket is érint a bizottságnak a "Fertő/Neusiedlersee kultúrtájjal" kapcsolatos döntése, melyben a hagyományos arányokat túllépő, új építési elvek felülvizsgálatát kérte Ausztriától, és üdvözölte, hogy nem épül meg a látképet zavaró parndorfi szívklinika.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.