Vigadva sír a fesztiválok népe

Úgy tűnik, a válság nem teszi tönkre a nagy hazai könnyűzenei fesztiválokat: a ma kezdődő VOLT-ra nyolcvanezer embert várnak, a Balaton Soundra már elkeltek a bérletek, és a Szigetre is jól megy az előzetes jegyeladás. A kicsik viszont bajba kerülhetnek, ha nincs valami közönségvonzó különlegességük.

A ma kezdődő VOLT Fesztivál 1993-ban debütált Sopronban, és 2002 óta szervezi a Sziget Iroda. Az első bulin mindössze öt fellépő és 800 fős közönség volt a soproni sportcsarnokban. Az elmúlt években a rendezvény kinőtte magát: a Lövér kemping 15 hektáros területén, mintegy 80 ezer ember előtt, 10 színpadon több mint 200 zenekar vonult fel négy nap alatt. Az arány idén sem változik, csak épp minden napra jut egy világsztár, mint a Franz Ferdinand vagy Marilyn Manson.

A jelenség ráadásul nem példa nélküli. A Zamárdiban a soproni rendezvény után szinte rögtön induló Balaton Sound két év alatt az ország meghatározó jelentőségű fesztiváljává vált, amely tavaly négy nap alatt már 88 ezren látogatót fogadott. Sokaknak bejött az elitebb környezet: koktélbárok, esztétikus kialakítású kávézók és éttermek váltották fel a sörpadokat - és így már a fizetőképesebb közönség is megjelent. Sokan érkeznek ugyanakkor az ország szegényebb régióiból, például Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből is.

A VOLT és a Balaton Sound a program terén elérte azt a szintet, amelyet a hazai piac még meg tud fizetni. A budapesti Sziget Fesztivál ezekkel szemben már nemzetközi kategóriát képvisel, a látogatók nagy része külföldi. Itt tehát "belefér", hogy naponta akár négy-öt jelentős fellépő is megforduljon a színpadokon.

- Bár az előzetes jegyeladások nagyon jól mentek, és a Balaton Soundra már el is fogytak a bérletek, ne kiabáljuk még el a dolgot - mondja Gerendai Károly, a soproni Volt-ot, a balatoni Balaton Soundot és a pesti Szigetet szervező kft. ügyvezetője arra a kérdésre, hogy a könnyűzenei és multikulturális fesztiválok iránti eufóriát nem csökkentette-e a gazdasági világválság. Hozzátéve: minden bizonnyal a kisebb rendezvények számolhatnak majd némi visszaeséssel, mert a hazai fesztiválpiac azért igencsak telített. Pedig a déli megyék még kifejezetten elmaradottak, ami akár a kínálatot, akár a keresletet illeti.

Gerendai szerint az ilyen kulturális rendezvények iránti felfokozott érdeklődést egyébként az is generálja, hogy nemcsak "sírva vigadó ország" vagyunk, hanem vigadva sírunk is. A gazdasági válságot pozitív, élvezhető programokkal vezetjük tehát le. További ok, hogy mivel ezeknek a rendezvényeknek a látogatói nagy százalékban fiatalok, és a szülők legutoljára spórolnának a gyerekeken, inkább a nyaralást halasztják el, de a fesztiválbérletet megveszik.

Mindazonáltal a kicsik is köszönik szépen, jól vannak. A nemrég véget ért, többnyire magyar rock- és alternatív zenekarokat felvonultató Fishing On Orfű fesztivál ötletgazdája, szervezője, Lovasi András állítja: tudatosan szólítottak meg egy közönségréteget. Szerintük ugyanis a magyar fiatalok egy része elfordult a Sziget Fesztiváltól, mert ott már a tömegben, a programok özönében nem találják meg azt, amit régen úgy hívtak, "a Sziget-feeling". Lovasi szerint fesztiváljuk ereje nem a zenei programok kuriozitásában rejlik, sokkal inkább a hely, a közeg a meghatározó. Éppen ezért a következő években sem engedik, hogy a fesztivál túl nagyra nőjön: legfeljebb napi 4000-4500 látogatót engednek be.

Július 9-től rendezik meg először Zánkán a Balaton Music Wave háromnapos rockzenei fesztivált, három színpadon több mint ötven hazai és néhány külföldi fellépővel. Hegyi Eszter sajtóreferens szerint azért is hozták létre ezt az új fesztivált, mert úgy tapasztalták, hogy sok rockzenét kedvelő fiatal nem tud több tízezer forintot kiadni egy egyhetes fesztiválbelépőért - különösen most, hogy a gazdasági válság miatt kevesebb a diákmunka is.

A blues rétegzene, így az elmúlt években sok ilyen stílusú fesztivál szűnt meg, de a paksi Gastrobluest idén már tizenhetedszer rendezik meg mától vasárnapig. Gárdai György ötletgazda, szervező szerint ők azért is lehetnek sikeresek, mert a neves zenészek koncertjei mellett az első perctől a programok része a gasztronómia. Fontos, hogy "családias" a hangulat: törzsvendégeik vannak, ők például minden évben megkapják a fesztivál koncertjeinek felvételét kereskedelmi forgalomba nem kerülő DVD-n. A válság hatását egyelőre nem érzik: elővételben nem árusítanak ugyan jegyeket, de a szállásfoglalásokból az látszik, hogy idén is ugyanannyi látogatójuk lesz, mint a korábbi években.

Volt Fesztivál
Volt fesztivál, Sopronyi Gyula felvétele, 2009-07-01,
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.