Gusztáv és a Titanic

"Nyugdíjas vagyok, már nem készítek rajzfilmet, nincs miről beszélnem". Nepp Józseftől nehéz születésnapi interjút kérni. "Fotót se csináljanak, mert öreg vagyok." A hazai animáció mindenese, akit "magyar Disney"-ként is emlegetnek (szerintem helytelenül, mert őt sohasem tagadta meg némely szakmabeli, mint az amerikai óriást), attól nem zárkózik el, hogy telefonon beszélgessünk kicsit. Akár Disney-ről. Videó

Tudom, hogy imádja, hát óvatosan mondom: a műfaj atyja édeskés volt, olykor szirupos, giccses. "Igen, de én ezt is szeretem benne. Ő tudta, mi kell az amerikai népnek. Senki nem volt képes utánozni. Tizennégy munkája van meg nekem kazettán." Disney óta sok minden történt. Sok kísérlet. "Mindig irritáltak az úgynevezett kísérleti filmek. Amit viszont szerettem: az antidizniánus amerikai John Hubley rajzfilmjei. Ő valóban kilépett Disney-től, és legendává vált első, stilizált grafikából építkező Oscar-díjas filmje, a MoonBird 1959-ben. Egyszerre volt modern és népszerű. Szinte belehalok a gyönyörűségbe, ha látom."

Nepp József hetvenöt éves
Nepp József hetvenöt éves

De nem Hubleyról akarok beszélgetni. Hanem Nepp Józsefről, aki sok egyéb mellett a Gusztáv-filmekkel, Mézga Aladárral, Dr. Bubóval vagy a Hófehérrel örökre beírta nevét a magyar animáció nagykönyvébe - rendezőként. Forgatókönyvíróként szinte minden jelentős pályatárssal dolgozott. Ötleteinek se szeri, se száma. Legutóbb Ternovszky Béla rendező pályázott egyik rövidfilm-sziporkájával: a Titanic pusztulásának pillanata meghökkentő nézőpontból. De nem nyert. "Nem nagy baj. A régi ötlet olyan, mint a romlott káposzta. Jankovics Marcellnak Az ember tragédiája földolgozása, no az más. Maga a mű olyan, mint egy becsapódott meteor. Fölmorzsolni nem, csak körbejárni lehet." Igen, de adaptáció. A Nepp-figurák és -ötletek viszont eredetiek. "Jó, jó. Az igazság az, hogy az én életem fokozatos meghátrálás. Kiderül, hogy nem értek igazán se ehhez, se ahhoz, legvégül marad az ötletadás. Mára annak is vége."

Mi van helyette? "Napi öt-hat órát tévézem. Jobbára útifilmeket nézek. Animációt tévében ritkán, mert nem szeretem a mai rajzfilmeket. Idegen tőlem a komputer, a 3D és egyebek. Szerencsére akkor mentem nyugdíjba, amikor ezek jöttek." És a kortárs magyar animáció? "Keveset látok belőle. A Nyóckernek is csak néhány részletét ismerem. Most ment néhány kocka Gauder Áron készülő Egilljéből, érdekes volt... De azt mondtam, nem adok interjút, aztán csak locsogok itt. Tényleg megírja? Legyen hozzám kíméletes."

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.