Röviden

Miskolc az opera fővárosa volt

Vasárnap este a Miskolci Nemzeti Színházban a Bécs Gála című zárókoncerttel búcsúzott a nézőktől a Miskolci Operafesztivál. A tíznapos rendezvényen hetven programot, mintegy kétszáz kísérőrendezvényt láthatott-hallhatott a csaknem húszezer néző és közel 150 ezer érdeklődő az utcákon, tereken, templomokban. A fesztivál Bécshez kötődő zeneszerzők műveit szólaltatta meg világhírű magyar és külföldi operasztárok, színházak, zenekarok közreműködésével. Jövőre a téma Bartók+Európa lesz. (MTI)

Megnyílt az Akropolisz új múzeuma

Az Elgin-márványszobrok Athénba való hazatéréséért emelt szót Karolosz Papuliasz görög elnök szombat este az új Akropolisz Múzeumot megnyitó beszédében. A Parthenon 2500 éves frízei immár két évszázada a British Museum kincseit gazdagítják, miután Lord Elgin, Anglia nagykövete az Oszmán Birodalomban 1806-ban leszedette azokat Pallasz Athéné templomáról, s Londonba szállíttatta. Athén három évtizede harcol a márványfrízekért. A British Museum illetékesei mindeddig azzal érveltek, hogy Görögország nem rendelkezik méltó kiállítóhellyel. Az új épület 23 ezer négyzetméter alapterületű, naonta tízezer látogatót fogadhat majd. Tervezője Bernard Tschumi svájci sztárépítész. (MTI)

Régi zenék Sopronban

Megkezdődött a 25. Régi Zenei Napok szombaton Sopronban. A hangszerkurzusokat hangversenyek is gazdagítják. Hétfőn a Liszt kulturális központban a Capella Savaria Bach- és Telemann-műveket játszik. Zádori Mária énekművész Haydn-műveket ad elő Komlós Katalin fortepiano-kíséretével a fertődi Esterházy-kastélyban kedden. Francia együttes Haydn-szimfóniákból szólaltat meg részleteket szerdán a Liszt kulturális központban. A Szent György-templom ad helyet Simon Standage és Malcolm Bilson hegedű- és fortepiano-koncertjének. A program jövő szombaton táncházzal zárul, amelyet Széll Rita, a historikus táncok mestere irányít. (MTI)

Fesztiválízelítő

Ízelítőt adtak a tokaji régió legnagyobb fesztiváljából a hétvégén több zempléni településen. A Zempléni Fesztivált (37 helyszínen közel 50 koncert, színházi előadás, irodalmi műsor, gasztronómiai program, kiállítás) augusztus 7-től 16-ig rendezik meg. (Munkatársunktól)

Louis Armstronggal a Bánki-tónál

Hatodszor rendezik meg a Louis Armstrong Jazzfesztivált a Nógrád megyei Bánki-tó partján június 26-27-én.
A házigazda idén is Louis Armstrong utolsó klarinétosa, Joe Murányi lesz. (S. M.)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.