Túlélőtoll

A Túlélőtoll egy kitűnő újságíró elszámolása a korral, amelyet átélt, a szakmájával, amelyet hivatásszerűen űzött és önmagával, hogy mennyi siker és kudarc, mennyi megalkuvás és konfliktus szegélyezte azt az utat, amelyet bejárt. Várkonyi Endre korrekt, a kor, amelyben része volt - kevésbé. Csakhogy a kor, amelyben élünk, ritkán kegyelmi időszak, még kevésbé ad fölmentést önnön produkciónkra, különösen akkor, ha e produkció a lehető legnagyobb nyilvánosság előtt játszódik: a médiumokban. Nincs annál kíméletlenebb káderlap, mint az évtizedek alatt megjelent cikkek gyűjteménye: az archívumok szenvtelen raktárai igazságnak és hazugságnak, hitnek és színlelésnek, erénynek és tévedésnek.

Várkonyi Endre, aki több rezsimet és újságot megjárt, tisztában van ezzel. Nem festi magát ellenállónak, hiszen túlélni is teljesítmény volt Horthyékat és a vészkorszakot, Rákosit és az '56 utáni megtorlásokat, valamint a legvidámabb barakk komfortos megalkuvásai után következő újságírói mimikrit, amelyben szerzőnknek része volt a Magyarország című hetilap hanyatlásakor. Azzal, hogy Várkonyi élettörténetének elmesélésében nem kíméli magát, jogot formál arra is, hogy volt kollégáit, a sajtó világát is keményen jellemezhesse. Az idősebbek ráismerhetnek történetekre, a szerző véleményét összehasonlíthatják saját tapasztalataikkal, már csak ezért is "falhatják" az oldalakat.

A fiatalabb sajtómunkásoknak is nyújt azonban olvasmányélményt a kötet. Két okból is. Az egyik, hogy megismerhetik a még "nyomdaszagú" világot a maga szépségeivel és szeplőivel, nagy- és kisstílűségével, a redakciók legendás vagy kevésbé legendás alakjaival. A másik ok azonban ennél is fontosabb: behelyettesíthetik az akkori "szabadságot" a maival - több-e ez, vagy csak más? Az én válaszom: több is, más is, de nem egészen az, amire vágytunk.

Várkonyi Endre: Túlélőtoll,

Ex Libris Kiadó, 446 oldal.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.