A Zene Ünnepével érkezik a nyár

Idén a főváros mellett több vidéki helyszínen is megrendezik a Zene Ünnepét, amelynek, úgy tűnik, ismét van gazdája. A magyar zenészek ezúttal hat külföldi helyszínen is fellépnek június 21-én, vasárnap.

A Zene Ünnepét először 1982-ben rendezték meg Franciaországban: Maurice Fleuret francia zenetudós javasolta, hogy a nyár első napján, június 21-én mindenhol tartsanak ingyenes koncerteket. Ma a Zene Ünnepét több mint száz országban rendezik meg minden évben. Magyarország 1997-ben csatlakozott a kezdeményezéshez, és eleinte számos hazai és külföldi előadó koncertjét rendezték meg ezen a napon. Az elmúlt években azonban eléggé hektikusra sikeredtek a rendezvények, mert először az uniós támogatások maradtak el, majd tavaly már a fővárostól sem érkezett pénz. Kisebb-nagyobb rendezvények azért minden évben voltak, ám hiányzott a központi szervezés.

Immár tizenharmadszor ünnepelünk
Immár tizenharmadszor ünnepelünk

Úgy tűnik, ez az időszak véget ért: a rendezvény hazai koordinátora ettől az évtől a Soundfreedom Kft., mellette szervező a Petőfi Csarnok és a West-Balkán. Náray Márton, a magyarországi koordinátor korábban a Magyar Zenei Exportiroda munkatársaként is próbálta segíteni az ünnep létrejöttét, idén pedig egy kulturális menedzsmenttel foglalkozó kis cég, a Soundfreedom Kft. vezetőjeként kereste meg a fővárost, hogy a Petőfi Csarnokkal és a West-Balkánnal közösen szívesen vállalnák a szervezést. Erre az évre a fővárostól több mint ötmillió forintot kaptak, de más segítők is akadtak: a Francia Intézet például két előadót hoz Budapestre. Náray szerint ez lenne a helyes irány: az országban lévő külföldi kulturális intézetek, nagykövetségek sokat segíthetnének abban, hogy a Zene Ünnepén minél több ország zenészei játsszanak Magyarországon. Reméli, hogy a fővárostól is kapnak támogatást a következő években. Jövőre a tervek szerint a Petőfi Csarnokkal közösen létrehoznak egy alapítványt, amely csak a Zene Ünnepének megrendezésével foglalkozik majd.

A következő években szeretnének egyre több hazai helyszínt bevonni, idén Budapesten (Városliget-Királydomb, eső esetén Corvintető, Petőfi Csarnok, Vörösmarty tér, a Francia Intézet, a 4-es,
6-os villamos egyes megállói), Esztergomban, Székesfehérváron, Miskolcon, Pécsett várják különféle stílusú koncertek a zenekedvelőket (részletes program a www.zeneunnepe.hu oldalon). Különlegesnek ígérkezik az itthon első alkalommal megrendezendő Thanks Jimi Fesztivál a Petőfi Csarnokban. Ezt először 2003-ban tartották meg Wroclaw főterén, ahol ahol 588 gitáros játszotta egyszerre Jimi Hendrix Hey Joe című számát. A szervezők Budapestre is több száz gitárost várnak, a Hey Joe előtt és után pedig olyan előadók játszanak, mint a Póka Egon Experience, a Jimi Hendrix Memorial, az Üllői Úti Fuck, Tátrai Tibor, Szekeres Tamás, Benkő Zsolt, Patai Tamás vagy Szagán György.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.