Modern magyar spiritusz Tokióban

Milyen érdekes színek - kiált fel a japán tévériporter egy festmény előtt. Igen, magyarázza a kamerába a kurátor, Szekine Hormone, a magyar festők más színekkel dolgoznak, mint a japánok. A fenti beszélgetés a Ginzában, Tokió luxusnegyedében található kis galériában zajlott le, ahol egy tucat fiatal, kortárs magyar festő műveiből rendeztek kiállítást.

A tévéstáb három kép előtt időzött leginkább: Kabar Vivien skizofrén pincére, Dávid Júlia üvegfestménye, valamint Sükösd Péter cirkuszi jelenetet ábrázoló képe előtt. Mindhármukat - és a többieket is - a budapesti Opera Galéria képviselte Tokióban, amely július elején viszonzásképp teret ad majd annak a testvérkiállításnak, ahol tizenkét japán művész mutatkozik be.

Szekine elmondta, hogy tavaly októberben vitt először Budapestre kortárs japán festménybemutatót, és annak sikere alapján határoztak úgy, hogy idén Tokióval és magyar festményekkel bővítik a helyszínt. A kiállítás azért is különleges, mivel Japánban elsősorban a klasszikus magyar művészeteket ismerik, a modernt kevésbé. Az esemény egyébként ugyanúgy a japán-magyar kettős évforduló - a diplomáciai kapcsolatok felvételének 140. és újrafelvételének 50. évfordulója - programjaihoz tartozik, mint a szigetországban Pálúr János orgonaművész részvételével a napokban megrendezett nemzetközi orgonafesztivál, vagy Akisino japán herceg májusi budapesti látogatása.

Utóbbi nagy visszhangot keltett Japánban, a távol-keleti országban ugyanis szinte hisztériát váltott ki a sertésinfluenzától való félelem, a japán turisták és az üzletemberek pedig sorban mondták vissza már korábban lefoglalt európai - köztük magyar - útjaikat. A herceg látogatása azonban meggyőzte őket arról, hogy nincs okuk félni Közép-Európától, a magyarországi utazási csomagok iránt pedig az elmúlt hetekben ismét megnőtt a kereslet.

Dávid Júlia üvegfestménye
Dávid Júlia üvegfestménye
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.