Karfiolcipó illatos joghurtos öntettel
Kelesztés: 10+25 perc; Sütési idő: 30-35 perc
Hozzávalók 4 személy részére: 400-450 g karfiol, 100 g tönköly finomliszt, 2 kk. búzasikér (bioboltokban kapható), 20 g simaliszt, 25 g friss élesztő, 2 kk. tengeri só, 3 kk. Almatura zöldfűszersó, 1 kk. cukor, 1,5 dl víz
Az öntethez: 2 dl joghurt, 1 kk. szárított bazsalikom, friss oregánólevelek, friss kerti kakukkfűlevelek
Az élesztőt apróra morzsoljuk, majd elkeverjük a cukorral, 1,5 dl 40 oC-os vízzel, és 50 g liszttel, majd letakarjuk és 10 percig pihentetjük.
A maradék lisztet és a sikért hozzákeverjük, sózzuk, majd lágy tésztát gyúrunk belőle.
A karfiolt megmossuk, zöldfűszeres, forrásban lévő vízben 5 percig főzzük, kivesszük és hagyjuk kicsit hűlni.
A tésztát bekenjük kevés olajjal, majd elnyújtjuk.
A közepébe helyezzük a karfiolt, a tésztát ráhajtjuk, hogy teljesen befedje, majd egy tepsibe sütőpapírra tesszük, letakarjuk és 25 percet kelesztjük.
Az előmelegített (220 oC ) sütőben 30-35 percig sütjük addig, amíg aranybarnára nem sült.
Miután megsült, konyharuhával letakarva hagyjuk teljesen lehűlni, párolódni, hogy finomra puhuljon.
A joghurthoz hozzákeverjük a szárított bazsalikomot, a friss oregánó- és a kerti kakukkfűleveleket, ízlés szerint sózzuk.
Fogyaszthatjuk hideg előételként vagy köretként egyaránt.