Arthur Liversing vagyok!

Alighanem ott lesznek az egykori óbudaiak és az angyalföldiek is. Meghallgatják az Anonymust, a Nevadát, az Echót és persze a Liversinget. Ám, hogy a tisztességben megőszült beatnikek így hatvan-hetven között is egymásnak esnek-e, mint tették azt hajdanán, most még nem tudhatjuk. Június 12-én, a MOM Parkban, a Beat Randevú elnevezésű emlékkoncerten kiderül.

1965-ben a Magyar Ifjúság egyik számában, a Barátot keresünk rovatban fölbukkant egy jóképű fiatalember, aki angol diáknak adta ki magát, és Arthur Liversing néven mutatkozott be az olvasóknak. Miközben barátokat keresett, megemlítette, hogy momentán nagyon le van égve, a barátság első jeleként szívesen venne némi anyagi segítséget. Ömlöttek hozzá a forintok, később rendőrségi ügy lett a dologból. A legendák szerint kellett egy kis idő, amíg a nyomozóknak leesett a tantusz: a lélektanhoz értő barátvadász a korszak egyik legjobb hazai zenekara, a Liversing nevével szerzett szimpátiát és bőröndnyi pénzt.

A Liversinggel kapcsolatos legendákat, történeteket amúgy hosszasan mesélhetnénk, s talán kellene is mesélnünk, lévén a mai fiatalok többsége nem is hallott a hatvanas évek egyik meghatározó zenekaráról. Nem hallotta, hogy az első (épp csak a megtűrt kategóriába tartozó) Rhythm & Blues formáció micsoda botrányokat kavart azzal, hogy tagjai hosszú hajat és farmert hordtak, Rolling Stones- és Yardbirds-számokat játszottak. Ma már talán arra sem emlékszik senki, hogy az Ifjúsági Parkban ezrek taposták egymást azon a Liversing-koncerten, melyet akkor tartottak, amikor a Népstadionban maga a király: Louis Armstrong trombitált, valamint az a botrány is a múlt homályába vész, amikor a Liversing zenészei nem voltak hajlandók egy kapatos helyi pártvezető magyarnóta-óhaját teljesíteni, miközben énekesük olykor extázisban vetődött ki a közönség közé.

Efféle produkcióra most nem számíthatunk (hatvanon túl az ember óvatos), de Stones- és Hendrix-számokat biztosan hallunk majd június 12-én a MOM Parkban, a Beat Randevú elnevezésű rendezvényen, melyen az idősebb baeatrajongók visszakacsinthatnak a hatvanas évekre. A múltidézésben az újra összeálló Liversing együttesen kívül segít az Echo (Gondolsz-e majd rám?...), a Nevada (az együttes, amelyben még Radics Béla is megfordult) és az Anonymus zenekar is. Eredeti programmal, és a lehetőségekhez mérten eredeti felállásban, bár ez nem mindig sikerülhet, mert az egykori tagok némelyike már nincs az élők között, nagyon beteg vagy külföldön él.

A koncertet Zoltán János szervezi, aki több könyvet is írt már a beatkorszakról, annak kiemelkedő zenészeiről, zenekarairól, köztük a Liversingről is. Azt mondja, ez az időutazás igencsak különleges élmény lesz, erre garancia a hatvan fölötti muzsikusok lelkesedése. Naponta több órát próbálnak, olykor levegő után kapkodnak, olykor még dadog a kezükben a régen használt hangszer, de jövő péntekre ismét régi fényükben csillognak majd. Ezzel együtt: lehet, hogy az angol kiejtés és a gitár hangja sem lesz jobb, mint annak idején, de öszszességében a MOM Parkban tartott Beat Randevú, és a koncert felvételéből készülő DVD talán így idézi meg pontosan a hatvanas éveket, a hivatalos szervek által nem szívesen látott, ezért elnyomott és eltitkolt hazai beatforradalmat.

Ennek felelevenítése a zenészeknek is nagyon fontos: Szendrődi Zsolt, a betegágyból kel majd fel, hogy egyetlen szám erejéig ismét a kezébe vegye a gitárt, és a Liversing zenészeivel szórakoztassa a hallgatókat. Akik között lehet, hogy maga Arthur Liversing is fölbukkan, és senki ne lepődjön meg, ha magyarul beszél, barátságot ajánl, cserébe nem kér mást, csak egy százast vagy egy üveg kőbányait.

A Liversing ma
A Liversing ma
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.