Csíky László két élete

Dr. Csíky László orvos-szobrász ötévesen készítette első szobrát, amely egy pipázó székelyt ábrázol. A szobor ma is megvan, nekünk is megmutatta, amikor megtalálta szentesi otthonában, a Kurca-parton álló tágas házat betöltő karikatúra- és portrészobrok rengetegében. Édesapjával, aki fogorvos volt Szegeden, gyakran otthon jártak Székelyföldön, s egyszer a kisfiú gyúrni kezdte a Nyárád menti agyagból a figurákat, egyiket a másik után. Úgy tartják, abban a korban még rajzolni sem tudnak igazán a gyerekek - nem beszélve az anatómiai tudás hiányáról. A ma 67 éves szobrász később persze rengeteget tanult - művészeti anatómiát például Barcsay Jenőtől -, közelről látott dolgozni számos világhírű művészt, mégis az lett a meggyőződése: művésznek születni kell!

Az édesapa azonnal meglátta a nem mindennapi tehetséget a kisfiúban. Fölemelte a magasba, és azt mondta neki: fiam, be kár, hogy magyarnak születtél! László nem értette, miért mond ilyet az édesapja, de tudomásul vette, és örök életre elraktározta magában. Mondott aztán a papa más emlékezetes dolgokat is. Például, amikor a pályaválasztás került szóba, az idősebb Csíky megjegyezte: művészkenyér, nyomorkenyér. Akkoriban úgy látszott, egy orvos a jég hátán is megél. Így jelentkezett László a szegedi orvosegyetemre, és gyakorolja ezt a hivatást immár 43 éve. Pedig még a zene is csábította gyermekkorában: kilencéves volt, a Szegedi Nemzeti Színházban egy országos énekversenyen maga Kodály Zoltán dicsérte meg hajlításait, kristálytiszta hangját, és állapította meg, hogy a székely népdalt biztosan az anyatejjel szívta magába.

Amikor a pályaválasztásáról mesélt, és felidézte, hogy a családjukban a gyerekek magázták a szüleiket, a pragmatikus döntésben némi atyai zsarnokságot véltem felfedezni. Nem sajnálta, hogy nem fordulhatott azonnal a művészet felé? - kérdeztem. Az édesapja nem kényszerítette őt bele semmibe, csak tanácsot adott - válaszolta. Fokozatosan, párhuzamosan fölépítheti magát mint orvos és mint művész - így szólt a kompromisszumos szülői javaslat. Nem mellesleg, az orvostudomány is erősen érdekelte. Gimnazista korában tanulmányi versenyeket nyert biológiából, fiatal orvosként biokémiai kutatásokban vett részt.

1989-ben fordult erőteljesebben a szobrászat felé. Sohasem felejti el: a lánya meghatóan kérte, hogy ne hagyja veszni a tehetségét. Akkor beleerősített. A következő évben már meghívást kapott Dubaiba, az első Karikatúra Világfórumra. Hetvenhét karikaturistát hívtak meg szerte a világból, és Csíky László különdíjat vehetett át a dubai trónörököstől - Bill Clintont, Jacques Chiracot, Borisz Jelcint és Luciano Pavarottit ábrázoló szobraiért. Mi van ráírva? - kérdeztem, amikor megmutatta az aranyplakettet. Arab nyelven az áll rajta: "A világon a legjobb: Csíky László." Perzsa származású menye fordította le neki a szöveget - fia a Sorbonne-on tanulva ismerkedett meg későbbi feleségével.

Csíky Lászlónak 2000-ben nagy sikerű kiállítása volt a Párizs melletti Rambouillet-ben. 2001-ben Stockholmban, a Svéd Királyi Nobel-díj Bizottság előtt mutatták be a magyar származású Nobel-díjasokról készített szoborcsoportját. A Finn Tudományos Akadémián a Vízből ugró delfin szobrát állították föl, Reio Vihko, az Akadémia elnöke avatta. Kínában pedig Szent-Györgyi Albert szobrát készítette el márványból és bronzból - kilenc hét alatt.

Csíky László nem idegenkedik a show-tól sem: az RTL Klub egyik műsorában 19 perc 20 másodperc alatt formázta meg Winston Churchill szobrát - kalappal, szivarral, a kezében bottal. 2003-ban szintén Kínából, a Changchun-i Makett Világkiállításról hozta el a nagydíjat - ott is a gall kakasként ábrázolt Chirac, továbbá Pavarotti szobra volt a nyerő. Sok kihagyással már csak a tavalyi montreali kiállítását említsük meg: az új idők új embereinek, Nicolas Sarkozynek és Barack Obamának a szobrával aratott nagy sikert.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

Néztük a tömérdek szobrot Torgyán József karikatúrafigurájától II. János Pál pápa üveggyantából készült szobráig, amelyen érdekesen szűrődik át a fény. A szobrokat látni kell! Elmesélni legfeljebb az emberek reakcióit lehet, amikor meglátják a róluk készült alkotást. Torgyán hangosan kacagott, Kupa Mihály fancsali képet vágott, és utóbb arccal a sarok felé állította a róla készült szobrot az irodájában.

Csíky László világjárása során rengeteg művészbarátságot is kötött. Barack Obamát már elnökjelöltként nagyon rokonszenvesnek találta. A róla készült portrét azonban eddig sem a magyar Külügyminisztériumon, sem az Egyesült Államok budapesti nagykövetségén keresztül nem tudta eljuttatni az amerikai elnöknek. De nem adta föl - reméli, előbb-utóbb valaki segít eljuttatni a szobrot a modelljéhez.

Negyvenharmadik éve tartó másik, orvosi élete ugyanolyan sikeres és teljes, mint a szobrász énjéé. Nemcsak Hippokratész portréját formázta meg egy Rubens-grafika alapján, hanem hippokratészi esküjét is betartotta: háziorvosként most is rendel, betegei bíznak benne, szeretik, és büszkék rá, hogy híres ember az orvosuk. A Magyar Orvosi Kamara A XXI. század Orvosa kitüntetéssel ismerte el gyógyító és művészeti munkáját. Hazai hivatalos elismerésekkel azonban nem kényeztették el. Kő Pál szobrászművész például Kossuth-díjra javasolta néhány éve - de nem kapta meg a kitüntetést.

Megemlítette, hogy felesége matematika-ábrázoló geometria szakos középiskolai tanár, nyugodt hátteret biztosít az alkotáshoz. Látásmódjával, térszemléletével sokat segít a művésznek. Fia, aki a Sorbonne-on szerzett PhD-fokozatot, itthon nem kapott megfelelő állást - jelenleg Montrealban egy több száz személyes ügyvédi iroda munkáinak francia nyelvi főkorrektora. Büszke Németországban élő, öt nyelven beszélő, Reutlingenben MBA-t végzett lányára is.

Csíky László Szentes díszpolgára, jól érzi ott magát, nem vágyódik el végleg külföldre. Ha akart volna, már 1984-ben, edzőként kint maradhatott volna Franciaországban, de neki fontos az anyaföld - mondta. Mindazonáltal a hazai közélet légköréről az a régi latin mondás jut eszébe, hogy "fegyverek közt hallgatnak a múzsák".

Teher alatt nő a pálma című könyvében összegezte 2007-ben az addigi legfontosabb munkáit. Most tervezi a folytatást. A közelmúltban Fábry Sándor műsorában szerepelt, ott mutatta be a sokak által kedvelt műsorvezetőről készülő szobrát is. Szívesen tenné az új könyv címlapjára Fábry Sándor portréját, akinek a tévéből ismert arcmása valószínűleg a vásárlókat is csalogatná. De lehet, hogy mégis inkább Barack Obama szobra kerül a borítóra, hiszen Csíky László immár nemzetközi léptékben gondolkodik.

Dr. Csíky László
Dr. Csíky László
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.