A szép akasztott

A gödöllői királyi kastélyban nyílt új kiállítás címe - Gróf Andrássy Gyula, a "lángoló zseni" - talán túloz. Idézet ez persze, Erzsébet királyné udvarhölgye mondta, aki ilyennek látta őt a bölcs Deák Ferenc mellett, miközben a kiegyezés előkészítésén dolgoztak. És Andrássyt, tudjuk, szerették a nők.

Ez a mostani kiállítás is, mely állítólag az első róla rendezett tárlat, nőknek köszönhető. A két rendezőnek, F. Dózsa Katalinnak és Kaján Mariannának, de főleg Erzsébet királynénak. Andrássy ugyanis mint a királyné egyik hű lovagja került képbe, s a Rudolf trónörökösről szóló tavalyi tárlat után lett most a gróf a második bemutatott férfi, ki Erzsébethez közel állt. Szerencsére a kiállítás nem arról szól, hogy mennyire közel, ez csupán egy sarkot foglal el.

Andrássy után kevés személyes tárgy maradt (lovaglópipa, herendi étkészlet, Dubufe két párizsi festménye). Ami megvan, az főleg papírholmi: iratok, levelek, metszetek. A halálos ítélet például, melyet azért érdemelt ki, mert a '48-49-es szabadságharc idején fegyvert fogott, majd konstantinápolyi követként segítette az emigrációt. Jelképesen fel is akasztották, de ő eközben Párizsban múlatta az időt, ahol az előkelő társaságban úgy is emlegették: a szép akasztott. Az ítélet mellett azonban ott van az anyja által írt kegyelmi kérvények egyike is, melyek végül meghallgattattak.

E helyen fontosak a grófnak Erzsébet királynéval váltott levelei. Magyarul íródtak, a megszólítás Andrássy részéről: Felséges Úrnőm! vagy: Legkegyelmesebb Úrnőm! És van itt nyoma egy pikáns kis kalandnak is, de nem kettőjük közt (kizárt, hogy ilyesmi előfordulhatott), hanem Andrássy és egy török hölgy között, amikor a királlyal a Szuezi-csatorna megnyitásán járt.

Látjuk őt vadászó úrlovasként, Munkácsy mecénásaként, Budapest fejlesztőjeként, látjuk mozaikképen és pipadíszként. Elbűvölnek csodás kitüntetései, melyeket mint magyar miniszterelnök (1867-től), majd (1871-től) mint a Monarchia külügyminiszetere érdemelt ki. Az 1878-as berlini kongresszuson kulcsszerepe volt a korabeli Kelet-Európa felosztásában, itt eszközölte ki például Bosznia-Hercegovina okkupációját, s ő diktált 1879-ben, a német-osztrák kettős szövetség megkötésekor. Talán nem volt zseni, de mindenképp nagy formátumú ember, aki - bár a gödöllői kiállítás ezt tisztességgel megoldotta - nehezen mesélhető el három teremben.

Pipa Andrássy Gyula  és felesége portréjával    Dabasi András
Pipa Andrássy Gyula és felesége portréjával Dabasi András
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.