Teljes díjat fizetnek a kereskedelmi csatornák

Eldőlt: a két kereskedelmi televíziónak a teljes frekvenciahasználati díjat meg kell fizetnie a hó végi határidőig. AZ ORTT most sem döntött a csökkentésről, több ülés pedig nem lesz vasárnapig.

Csütörtökön harmadszorra is "ügyrendi" kérdésen bukott meg a két országos kereskedelmi televízió koncessziósdíj-csökkentési kérelme. A médiahatóság nem is tárgyalt róla. A tévék főképpen a gazdasági válság miatt csökkenő bevételeikre hivatkoztak. Többek - például Majtényi László, a médiahatóság elnöke - szerint nem eléggé meggyőzően. Az elnök nem is titkolta felháborodását amiatt, hogy válság idején a korábban rendre nyereséges médiavállalatok most megfeleztetnék a majdnem kétmilliárd forintos évi frekvenciahasználati díjukat. Az ellenzők közé beálltak a köztévék is, amelyek a befizetésekből részesülnek.

A politikai befolyásolástól sem volt mentes a vita: a fideszes és KDNP-s tagok kezdettől ellenezték a díjcsökkentést, a szocialisták és az egy szabad demokrata tag szerint indokolt lett volna mérsékelni a koncessziós díjakat, mivel a társaságok bevétele a gazdasági válság okán várhatóan csökken az idén. Javasolták a teljes médiafinanszírozási rendszer újragondolását is.

Szinte borítékolható volt a mára kialakult helyzet (azaz, hogy a tévéknek mégis fizetniük kell): az ellenzékiek nem is titkolták, hogy minden eszközzel meggátolják a tévék törekvését, mert erkölcstelen a kérés: veszélyezteti a közmédiumok ellátását, átszabja a médiahatóság költségvetését, ráadásul uniós jogszabályokat is sért (tiltott állami támogatás).

A végére a támogatók is belátták: az erős ellenszélben nem vihetik át elképzeléseiket (az MSZP-sek kiadtak egy nyilatkozatot, az SZDSZ-es Tímár János pedig visszavonta javaslatát). Az ellenzékiek viszont féltek: hátha csak "színjáték" a "meghátrálás", s ha napirendre engednék a témát, a baloldaliak mégis a kereskedelmi adóknak kedvezően voksolnának. Ezért néhány módosító javaslat ellenzéki "elbuktatása", majd az ennek nyomán kialakult ügyrendi vita (lehet-e a módosítók nélkül a "főjavaslatról" tárgyalni?) végére a távol lévő elnököt helyettesítő, KDNP-s Tirts Tamás tett pontot. Az ülést "döntésképtelenség" miatt berekesztette. Mivel a hét végéig már nem ülésezik az ORTT, eldőlt: a tévéknek a teljes díjat meg kell fizetniük.

Kérdés, mi lesz az RTL Klub és a TV2 további stratégiája. Valószínűleg nem tesznek le díjcsökkentési terveikről, avagy a szerintük túl nagy és nem EU-konform koncessziós díj valamiféle kompenzálásáról. Az viszont nem valószínű, hogy "válaszlépésként" kijelentkeznének a magyar médiahatóság felügyelete alól, amint tette azt a közelmúltban a Viasat3 csatorna működtetője. A kezdeti viták után májusban mindkét cég csatlakozott az újfajta, digitális földfelszíni műsorszóró rendszerhez - amelyről még mindig hiányzik a Magyar Televízió -, ezzel újabb 11 évre elkötelezve magát a magyar piacon.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.