Sokaknak nem elég a tévében

A világhálón lévő videók 65 százalékát a jogtulajdonos engedélye nélkül töltötték föl. Itthon általában az első szóra törlik őket, a nagy külföldi videomegosztókat nehéz erre rábírni.

- Mindennek örülök, ami megújul, mostanában csak panaszt hallani, hát akkor nem öröm, hogy újraépül, hogy olyan lesz, mint régen?!... - kérdi Sümeghy úr a Vígszínház előtt állva, a Szomszédok 180. részében. De nem a köztévé jutott el idáig az ismétléssel, a számítógép előtt ülök. Abból a 644 részletből választottam ki magamnak, amelyiket tegnap a Szomszédokból a YouTube-on találtam. Akik feltöltötték, nem kérték a jogtulajdonosok engedélyét.

Amennyire tudni lehet, az amerikai Google.Inc kezelésében lévő videomegosztó a vele szerződő nagyvállalatokat ért sérelmeket gyorsan orvosolja, de a magánember lehetőségei korlátozottak. Hazánkban precedens értékű, hogy a Szomszédok egyik forgatókönyvírójának, Zimre Péter jogutódja, Zimre Zsuzsa levélben kereste meg a videomegosztó-óriás üzemeltetőit, hogy az oldalon látható pár perces részleteket tíz napon belül távolítsák el, vagy az őt illető jogdíjat térítsék meg. A határidő letelt, ám a sorozat epizódjai továbbra is láthatóak.

Lapunk érdeklődése sem hozott eredményt. - A YouTube nem osztja meg harmadik féllel, így a lapokkal sem, hogy felfüggeszti-e valamely felhasználó feltöltött videójához a hozzáférést, és ha igen, mi ennek az oka - közölte washingtoni tudósítónkkal egy korábbi ügyben Victoria Katsarou a cég kommunikációs osztályáról. Zimre Zsuzsa nem adja fel, a ProArt segítségével további lépéseket fontolgat.

- A hazai internetszolgáltatók forgalmának 65 százalékát szerzői jogokat sértő tartalmak teszik ki, így az egész piac érdekelt abban az évente több milliárd forintnyi haszonban, amelyre a feketepiac szereplői tesznek szert - állítja Horváth Péter, a 2005-ben alakult ProArt - Szövetség a Szerzői Jogokért egyesület igazgatója. - A legális online tartalommegosztásban rejlő lehetőségeket addig nehéz kihasználni, amíg tömegesen, háborítatlanul működhetnek lopott alkotásokat tucatjával kínáló oldalak.

Vágási Feri új számítógépe a YouTube videómegosztón >

- Meglepően kevés ügyünk van a magyar jogvédő szervezetekkel. Ha probléma merül fel, értesítenek, mi pedig leszedjük a kérdéses videót, és kész. Nem játsszuk meg magunkat, nem viselkedünk úgy, mint egy elérhetetlen multi - jelenti ki Bazsó Gábor, az Indexvideo Zrt. cégvezetője.

A ProArt évente csaknem 2000 ilyen értesítést postáz a jogsértő tartalmakat tároló szolgáltatóknak, és az esetek 99 százalékában az akár több száz linket is tartalmazó levelek kézhezvételét követően a problémás alkotások 24 órán belül eltűnnek az oldalakról. A maradék egy százalék a bíróság előtt végzi.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

A Magyar Televízió nem alkalmaz külön "videofigyelőt", de ha tudomására jut, hogy MTV-s tartalom kerül fel valamely videomegosztó portálra, akkor jelzi az oldal tulajdonosának, és kéri a videó eltávolítását. Ez annál is inkább érdekében áll, mert saját maga akarja kihasználni a lehetőséget, hogy a tévéműsorok a világhálón is hozzáférhetővé tehetők. Évek óta minden saját gyártású és jogi szempontból rendezett műsort feltölt az MTV videotárába. A videotar.mtv.hu megújulás előtt áll. Hamarosan a Szomszédok valamennyi epizódja megtekinthető lesz itt.

Csűrös Karola, Kulka János, Frajt Edit, a Szomszédokból legálisan beszerzett képen
Csűrös Karola, Kulka János, Frajt Edit, a Szomszédokból legálisan beszerzett képen
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.