Nyitottak a lehetetlenre

Igazgatói és társulati debütálás, húzódó színházépítkezések fűszerezték a vidéki színházak most záródó szezonját. Említésre méltó még a nézői lázadás a káromkodás ellen, a direktorlemondás, valamint az elpártolt nézők visszaszerzése.

Több vidéki színház életében is sorsfordító változást jelentett a most befejeződő évad. A szombathelyi Weöres Sándor Színház első, csonka szezonját zárja. Igaz, a társulatnak le kell mondania arról, hogy mostanában elkezdjék építeni új játszóhelyüket. A kormány által korábban megszavazott 1,7 milliárd forint viszont pántlikázott pénz, csak színházépítésre fordítható. Engedélyt kaptak viszont a szombathelyiek, hogy ebből az összegből a jelenlegi épületüket modernizálják. A napokban port kavart az egyik helyi képviselő felvetése: ezt a támogatást fordítsák például a költségvetési hiány kiegyenlítésére. Jordán Tamás direktor szerint ez nem a városé, és nem költhető másra.

A Miskolci Nemzeti Színház hivatalosan megalapított tánctagozatának díszbemutatója
A Miskolci Nemzeti Színház hivatalosan megalapított tánctagozatának díszbemutatója

A direktorváltás miatt új fejezet kezdődött a 2008-2009-es évadban Győrben, Kaposváron, Kecskeméten, Szegeden és Székesfehérváron. Ha már Kaposvárnál tartunk, említsük meg, hogy több mint hat év után még mindig nincs állami forrás a rettentő rossz állapotban lévő, 98 éves színház felújítására. Kéki Zoltán jegyző azt mondja: a lehetetlenre is nyitottak, de az önkormányzat egyedül nem képes finanszírozni a 3,5-4 milliárd forintos beruházást. EU-s és regionális pályázati pénzt sem lehet ekkora összegben kapni. A város most egy funkcióbővítő, városrehabilitáló programot készít, amelynek része a színház homlokzatának és tetejének javítása.

A veszprémieknek nincs okuk a panaszra. Az elpártolt nézőket visszacsábították, a színház saját bevétele - a magasabb néző- és előadásszám miatt - a tervezetthez képest 62 millió forinttal gyarapodott. Ezt apróbb felújításokra - például a Latinovits Játékszín korszerűsítésére - és a színházi dolgozók jutalmazására fordítják.

Szegeden "hangos" évadot zárnak. Egyrészt 2008 decemberében új prózatagozat-vezető érkezett, Bodolay Géza, másrészt a vezetésnek kisebb nézeteltérése akadt a közönséggel. A helyi középiskolai tanárok ugyanis nehezményezték, hogy több produkcióban is csúnyán beszélnek a színpadon. Nyilván az igazgatóság nem e mentén válogatta az évad előadásait, de szerencsétlenül jött ki, az biztos. Hogy megfeleljenek a tanári elvárásoknak, A kávéház című Rusznyák Gábor-rendezés szövegét finomították. Bár nem a szalondrámák nyelvezetét használja a Pornográfia című darab sem, elmondhatjuk róla: magyarországi bemutató volt.

Debrecenben több éve vitatják egy új teátrum szükségességét, mivel a több mint százéves Csokonai Színház épülete jócskán elhasználódott. Az új Latinovits Színház építését már be kellett volna fejezni, de egyelőre nincs rá pénz. A debreceni fideszes városvezetés a kormányt, a helyi ellenzék az önkormányzatot hibáztatja. Mint erről nemrég tudósítónk írt, az ellenzék úgy véli: az új színház fölépítése meghaladja a város gazdasági teljesítőképességét.

Örök kérdés, hogy a művészek pártszimpátiája jelent-e bármit is a színházban. Nemrég arról írtunk, hogy több város vezetője - a szakma ellenében - a pártjának kedves jelöltet szavazta meg direktornak. Ez leginkább a jobboldalra jellemző, de tudunk ellenpéldát is. A Magyar Színházi Társaság elnöke, Csizmadia Tibor ennek kapcsán azt nyilatkozta: amint valaki elfoglalta direktori székét, tudomásul kell venni, hogy ő a teátrum vezetője. Azt már mi teszszük hozzá: nincs jobboldali vagy baloldali színház, csak jó meg rossz.

A színházi társaság mellett - az előadó-művészeti törvény alkotásakor - egy másik érdekvédelmi szerv is megalakult, a Magyar Teátrumi Társaság. Alapítói nem tagadják, legtöbbjüket például Balázs Péter szolnoki, Cseke Péter kecskeméti vagy Vidnyánszky Attila debreceni színidirektorokat a nyíltan vállalt jobboldali elkötelezettségük is összeköti. A társaság amúgy Színházi Vándorfesztivált hozott létre, ahol kizárólag a tagok szerepelnek.

Szólnunk kell még a zalaegerszegi eseményekről is. A körülötte kialakult helyzet miatt lemondott Stefán Gábor igazgató. Az okok között kell keresni a tavalyi botrányt, ugyanis elmaradt turnék, kétséges pályázati pénzek, nem létező felvétel egy nemzetközi szervezetbe és hamis levelek pöttyözték a teátrum hírnevét. Nemzetközi referensüket hamisítással gyanúsítják, az ügyet hamarosan a bíróság vizsgálja.

Legyen hepiend az évadcikkben, ezért megírjuk, tánctársulatot alapított az egri és a miskolci teátrum. A békéscsabaiak pedig bejátsszák az egész várost. Öt helyszínen tartottak szinte csupa magyar bemutatót. Avattak új stúdiót és mobil Porondszínházat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.