Hova vigyük a könyveket?

Piaci ütközés, lánctartozás, aggodalom és remény - ez mind jellemzi a közelgő 80. Ünnepi Könyvhétre készülő hazai könyvszakmát. A kereskedők az olvasók körében népszerű, kelendő könyvekre vágynak, a kiadók pedig elmaradt pénzükre - a kereskedőktől.

Könyves árrésről, kiadók-kereskedők viszonyáról szóló további egyeztetésekre készül a másfél száz céget tömörítő könyves egyesülés (MKKE). A szervezet közreműködését a független kiadók nemrégiben alakult, csaknem 50 kis- és közepes műhelyt képviselő tagozata kérte, mert nem elégedett eddigi tárgyalásaival.

A könyv már csak itt olcsó
A könyv már csak itt olcsó

- Azt a választ kaptuk egyes terjesztőktől: ha nem fogadjuk el a 45-50 százalék fölötti kereskedői árrést, vigyük máshová a könyveinket - magyarázza Csordás Gábor, a Jelenkor Kiadó vezetője, a tagozat elnöke. - Ez nem mehet tovább. 15 év alatt 15 százalékponttal nőtt a terjesztők részesedése, és legutóbb a Libri már 60 százalékot kért. Ráadásul kitolják a fizetési határidőket, emiatt a Jelenkornál nem tudtuk időben kifizetni az adót. Február óta csak kis részleteket kapunk könyveink bevétele után az Alexandra bolthálózatot működtető Pécsi Direkttől; tartozik a Bookline és a Líra-csoportból a Sunbooks is. Nem tudjuk fizetni a szerzőket, a jogdíjakat - dohog.

Amúgy a Jelenkor egyike az igényes szépirodalmi műhelyeknek, ahol neves szerzők mellett új tehetségeket is fölkarolnak. Könyvheti meglepetésük Horváth Viktor Török tükör című, XVI. századba kalauzoló regénye. A több hasonló helyzetbe került kisebb kiadó egy részénél nem csökkent a forgalom, mások viszont piacvesztést is észlelnek. Például a könyvünnepen Jókai Anna, Karácsony Sándor életműsorozatának köteteit is kínáló Széphalom Könyvműhely eladásai szinte a felére zuhantak. Mezey Katalin kiadóvezető már megkötötte az új terjesztői szerződést: 56 százalékos árrést engedett át. - Mondták, visszaküldik a könyveinket, ha nem írom alá - jegyzi meg keserűen.

Nem mintha a nagy könyvterjesztőknél vidámabb volna az élet. - Most kellett kifizetni a könyvszakmai hitelt, ez is közrejátszik a fizetési késedelemben. Meg az is, hogy a hipermarketekben 25 százalékkal visszaesett a forgalom - mondja Kolosi Tamás, a Líra Könyv Zrt. elnök-vezérigazgatója. Valóban mindegyik terjesztő késve utal a kiadóknak. A legnagyobb forgalmat lebonyolító Alexandra-hálózat feje, Matyi Dezső szerint év végéig nagyjából 90 napos késéssel tudnak fizetni. A pénzügyi válság megdrágította a plázakönyvesboltok euróban számított bérleti díjait. A "három nagy", a Libri, a Líra és a Pécsi Direkt korábban egymással versenyezve nyitotta az új könyvüzleteket. A pécsi székhelyű cég 7-8 milliárdos hitelt halmozott föl, emiatt most az egész szakma aggódik: nem fog-e "bedőlni", magával rántva az egész könyvpiacot?

- Józan üzletpolitikával túléljük a válságot, nincs ok aggodalomra. Ez az egyik legstabilabb cég - mondja Matyi, aki kénytelen volt visszavonulni a romániai terjeszkedéstől és a Zsolnay-manufaktúra megvételétől. Júliusban megnyitja viszont új, kétszintes könyváruházát a volt pesti Divatcsarnokban, de boltbezárásra is készül. Kiadói közül a noran 2004-nél megvált az elismert szakembernek számító vezetőtől, Kőrössi P. Józseftől. - A veszteséges működést meg kell szüntetni. Más vezetővel, megújított szépirodalmi kínálattal - teszi hozzá.

- Javaslataink, engedményeink és helytálló érveink meghallgatása után enyhülni érzem a kiadói hangulatot - értékeli a tárgyalásokat a Libri ügyvezetője, Walitschek Csilla. Egyelőre nincs olyan kiadó, amellyel fölbontották volna a kapcsolatot. (Miután az Alexandra - az Európa kötetein kívül - tavaly óta nem szállít saját könyveket a Libri boltjainak, ez nem is tűnne ésszerűnek - A szerk.) - Ám ha valamelyik kiadó kezdeményezésünkre még egyeztetésre sem kész, ott lépnünk kell - fűzi hozzá sokat sejtetően.

Ősszel a Libri is kétszintes könyváruházat nyit a budai Skála helyén épülő Allee bevásárlóközpontban. Ez súlypontáthelyezés, hiszen az ügyvezető szerint emellett a racionalizálás érintheti néhány kisebb boltjukat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.