Diós-hagymás kenyér
Előkészítési idő: 20 perc
Kelesztés: 5+30 perc
Sütési idő: 45 perc
Hozzávalók 4 személy részére (4 db kenyér): 150 g finomliszt, 50 g teljes kiőrlésű rozsliszt, 50 g friss élesztő, 100 g durvára tört dió, 1 db vöröshagyma, 2 kk. tengeri só, 1 kk. cukor, 3 dl víz
Az élesztőt apróra morzsoljuk, majd elkeverjük a cukorral, 2 dl 40 oC-os vízzel, és 50 g liszttel majd letakarjuk és 5 percig pihentetjük.
A hagymát nagyon apróra felaprítjuk és a dióval együtt az élesztős liszthez adjuk, elkeverjük majd a többi liszttel, 1 dl vízzel, sóval jól összegyúrjuk.
A tésztát 4 részre osztjuk, zsemléket formázunk, két helyen ferdén bevágjuk, majd egy tepsibe, sütőpapírra tesszük, letakarjuk és 30 percet kelesztjük.
A előmelegítet (200 oC ) sütőben 40-45 percig sütjük, addig, amíg ütögetésre nem kong egy kicsit. Miután megsült, nedves konyharuhával letakarva langyosra hűtjük, majd fólia alatt hagyjuk teljesen kihűlni, hogy finomra puhuljon.