A Miskolc-Budapest operatengely

Az operarajongók idén júniusban kapkodhatják a fejüket, mert egyszerre rendezik a MÜPA-ban a grandiózus Wagner-napokat, és Miskolcot a nemzetközi komolyzenei térképre felrajzoló operafesztivált. Komolyzenei csemegékkel kecsegtet még a Budafest, a Szegedi Szabadtéri Játékok, és a Haydn Eszterházán fesztivál is.

Bátor Tamás operaénekest, a Miskolci Nemzetközi Operafesztivál főszervezőjét arról kérdeztük, nem húzzák-e fel a szemöldöküket a nemzetközi sztárok a Nyugaton ismeretlen Miskolc hallatán.

- Az első egy-két évben ez még jelentett néha gondot, de azóta, hogy például José Cura vagy Renato Bruson is fellépett nálunk, az eddigi részvevők névsora a művészeknek és társulatoknak garancia arra, hogy méltó környezet várja őket. Az előadások látogatottsága miatt sem kell aggódnunk, a nézőtéren alig-alig látni üres székeket. Inkább az a gond, hogy a fesztivál pillanatok alatt megtölti a miskolci és a környékbeli szállásokat, úgyhogy sokan kénytelenek például Egerben éjszakázni. A látogatók többsége a térségből érkezik, de utaznak ide csoportok Németországból, sőt Japánból is. Az Operafesztivál minden évben saját produkciókkal is előrukkol, ilyenből idén sem lesz hiány. A Nemzeti Filharmonikusok közreműködésével, Kocsis Zoltán vezénylésével adjuk elő idén a Mózes és Áron című Schönberg-operát. Ez az egyik legizgalmasabb koprodukció, mert a darab az első teljesen dodekafon, azaz a hangnemeket szándékosan elkerülő kompozíció, ráadásul a művész utolsó műve. Nagyon fontosnak tartom a Kassai Állami Színházzal és a Kolozsvári Magyar Operával közös együttműködésünket, amely az Évfordulók évének keretében az 1989-es eseményekre emlékezik Beethoven zenéjével. A Fidelio részleteivel és a IX. Szimfóniával ezt a történelmi pillanatot próbáljuk megidézni, ebben vizuális aláfestés, vetítés is segít majd. A produkció továbbutazik majd, Kassán a Vencel téri eseményekre, Kolozsváron pedig a romániai forradalomra emlékezünk.

Komolyzenei programok

Az Operafesztivállal egy időben, június 11-i kezdettel rendezik a Wagner-napokat is, úgyhogy az operakedvelők kegyeiért most két jelentős rendezvény versenyez. A Wagner-napok nem titkoltan a bayreuthi - embert próbáló - hagyományokra épít, sőt túl is akarja szárnyalni azt: a Nibelung Gyűrűje tetralógiát idén ismét egymás utáni napokon adják elő, ami a nézőtől is komoly elhivatottságot kíván, miként a Fischer Ádám által vezényelt MR Szimfonikusoktól, és a kiváló külföldi vendégszólistáktól is.

A Budafest Rost Andreával csábít, aki a Rigolettóban pályájának huszadik évét ünnepli, és utoljára énekli Gilda szerepét. A nagyszabású zenei és építészeti struktúrák a Bazilika téren találkoznak majd a Budapest Filharmónia Társaság Zenekarának szimfonikus koncertjén. A fesztivál július
2-án kezdődik és augusztus 18-ig tart.

Talán legjelentősebb vidéki fesztiválunk a Zempléni Fesztivál, amely augusztus 7. és 16. között szimfonikus koncertek mellett kamara-előadásokat és dzsesszesteket is kínál.

A július 3. és augusztus 22. között rendezett Szegedi Szabadtéri Játékokon inkább az opera könnyebben fogyasztható rokonai dominálnak: lesz operett, musical, István a király és Turandot is.

A Budapesti Nyári Fesztiválon már megszokhattuk, hogy Verdi Aidáját állítják színpadra a Margitszigeten.

A Haydn-évnek köszönhetően Eszterházán egymást követik majd az érdekesebbnél érdekesebb programok: május 29-én kezdődik és 31-ig tart a KLASSZ-MR fesztivál, majd a Budapesti Vonósok Haydn-fesztiválja következik, augusztus 7. és 23. között pedig az Orfeo zenekar adja elő Haydn összes Eszterházán írt szimfóniáját. A nyár zárásaként augusztus 28. és szeptember 6. között rendezik a Haydn Eszterházán Fesztivált, és már az ősz programja lesz a Haydn Vonósnégyes Fesztivál szeptemberben. Haydn lesz a középpontban június 20. és 27. között a Soproni Régi Zenei Napokon is, Magyarország első historikus fesztiválja 25. évfordulóját ünnepli az idén.

Hattyúk tava Moszkvából - egy kép a tavalyi, Miskolci Nemzetközi Operafesztiválról
Hattyúk tava Moszkvából - egy kép a tavalyi, Miskolci Nemzetközi Operafesztiválról
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.