Tápláló uzsonna
Előkészítési idő: 20 perc
Sütési idő: 15 perc
Hozzávalók 6 db batyuhoz:
Tésztához: 70 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt, 50 g sima liszt, 50 g barna nádcukor, 60 g vaj, 1 db tojás, 2 kk. sütőpor, 1 zacskó vaníliás cukor, 0,5 db citrom leve, csipetnyi tengeri só
Töltelékhez: 2 db sárgarépa, 1 db alma, 2 ek. mazsola, 2 ek. hántolt napraforgómag, 2 ek. kenyérmorzsa, 2 ek. hidegen sajtolt olívaolaj, 2 ek. barna nádcukor, 0,5 kk. őrölt fahéj
A sütőt 200 oC-ra előmelegítjük. A sárgarépát és az almát megtisztítjuk és lereszeljük. Az alma levét kinyomkodjuk, majd összekeverjük a hozzávalókkal.
A lisztet, a sütőport, a barna cukrot, a vaníliás cukrot jól összedolgozzuk a vajjal, majd hozzáadjuk a tojás felét és a citrom levét.
Összegyúrjuk, ha ragacsos, kevés lisztet adunk hozzá.
A tésztát 2-3 milliméter vékonyra nyújtjuk, majd hat darab négyzetre vágjuk. Mindegyik tészta közepére 1-1 evőkanál tölteléket rakunk és a négy sarkát felhajtjuk.
Egy tepsibe sütőpapírt teszünk, belehelyezzük a batyukat, tetejüket megkenjük a maradék tojással, megszórjuk kevés cukorral, és a sütőben 20 percig sütjük.