Zenebona az alapítás emlékére

A városalapítás évfordulóját ünnepli a hét végén Nyíregyháza. A megemlékezéshez kapcsolódva első alkalommal rendezik meg az akusztikus zene ünnepét a nyírségi megyeszékhelyen. A csütörtökön megkezdődött és vasárnapig tartó rendezvénysorozat figyelmet érdemlő programokkal várja az érdeklődőket.

A Cantemus Kórus evangélikus templomi koncertjével és a németországi testvérváros, Iserlohn képzőművészeinek munkáiból megnyílt kiállítással csütörtök este kezdődött a vasárnapig tartó programsorozat. A szabolcsi megyeszékhelyen péntek este a testvérvárosok kulturális csoportjai, továbbá helyi együttesek lépnek fel.

Az akusztikus zene ünnepére 18 zenekart várnak. Jónás Tibor, a fesztivál főszervezője elmondta: az ötletet az adta, hogy az utóbbi években háttérbe szorult a hazai zenei életben ez a zene.

- Pedig azt a természetes hangzást, amelyet az előadó ezekből a hangszerekből előcsalogat, soha nem tudja viszszaadni az elektromos hegedű, zongora, vagy a gitár - állította Jónás Tibor, aki hozzátette: mostantól évente megtartják a találkozót.

Mint megtudtuk, a koncertek szombaton és vasárnap egyaránt délután négykor kezdődnek Nyíregyházán, a Kossuth téren. Budapestről a 2008-ban Európa legjobb bluegrass zenekarának választott Acousticure együttest várják és a szintén bluegrasst játszó Easter Stationst, amelynek több saját dala hallható európai rádiókban. (A bluegrass zenei irányzata közel áll a countryhoz. Hasonlít ahhoz, amit a 100 Folk Celsius játszott, csak ebben nincs dob.)

A programban fellép Ellenberger Rita és Palásthy Zsolt: ők mandolinon és gitáron adnak elő lírikus dalokat. Vasárnap pedig latin-amerikai zenét, dzsesszt, spanyol gitárdarabokat, nép- és cigányzenét hallhatnak az érdeklődők: fellép a Bürkös, a Pántlikás együttes, valamint a Fekete Gyémántok.

Még egy érdekesség: Jónás Tibor internetes zenekarával, a Hungarian Internet bluegrass Banddel (HIBB) lép fel a fesztiválon. Miután saját városukban nem találtak elég akusztikus zenészt, összefogtak: a hattagú együttes öt városból - Várpalota, Zalaegerszeg, Budapest, Pozsony, Nyíregyháza - verbuválódott.

Egyikük felteszi a számítógépre a darab alapját és saját szólóját, e-mailben elküldi a többieknek, akik ennek segítségével gyakorolnak - bendzsón, gitáron, mandolinon, nagybőgőn. Csak az előadás előtt találkoznak, akkor élőben próbálnak. Eddig egy- tucatnyi fellépésük volt az alakulás óta eltelt három év alatt.

Városalapítók

Nyíregyháza hajdani földesura, gróf Károlyi Ferenc 1753. május 16-án bocsátotta ki pátenslevelét, amelyben az ide költözők kedvezményeit foglalta össze. A levél ismertetésével és a szervezéssel Petrikovics János szarvasi csizmadiát bízta meg, aki lelkesen agitált a betelepülés mellett nemcsak Békés megyében, hanem a Felvidéken is. Már abban az évben 300 család költözött Nyíregyházára ekével, jószággal együtt, és kezdett hozzá a szántásvetéshez. Őket további kisebb csoportok követték a következő években, összesen vagy kétezren, többségében szlovák evangélikusok. A városalapító Károlyi és Petrikovics életnagyságú szobra Nyíregyháza főterén áll.

Jónás Tibor zenekara rendszerint az interneten próbál
Jónás Tibor zenekara rendszerint az interneten próbál
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.