Cukormázzal a válság ellen

Bár a szakma szerint tombol a válság a filmiparban, és számos cikk szerzője azon spekulál, vajon mi várható, a szokásos tömeg és hisztéria kísérte az idei cannes-i fesztivál első vörös lépcsős eseményét. Egy gombostűt sem lehetett leejteni a Croisetten a fesztiválpalota kilométeres körzetében. Persze az már más kérdés, hogy a rendezvényhez kapcsolódó filmpiacon tényleg kevesebben tették tiszteletüket.

Cannes-ból jelenti kiküldött munkatársunk

Mivel a nyitófilm a Disney-Pixar stúdió legújabb rajzfilmje, az Up volt (igazi sztár nincs a stábban, talán csak Edward Ashner, de ő nem jött el), a főszereplő a nagyjátékfilmes verseny zsűrije lett. A grémium elnöke, Isabelle Huppert élt is a lehetőséggel, igazi dívaként vonult föl a lépcsőfokokon, miközben "isteni magasságokból" osztotta a diszkrét mosolyt a fotósoknak. Egyszer és mindenkorra tudatosította: tulajdonképpen szívességet tesz. Pazar színészi alakítás. A zsűri többi női tagja teljesen elhalványult mellette, pedig ők sem kezdők: a tajvani Shu Qui, az amerikai Robin Wright Penn és az olasz Asia Argento.

Miközben a Lumiere Teremben a nyitógála szmokingba és kisestélyibe öltözött közönsége a 3D-s vetítéshez szükséges speciális szemüveggel ismerkedett (állítólag már dolgoznak azon a nagy divattervezők, hogy ezekből is legyen trendi változat), a nemzetközi szakma és a sajtó a "kékszőnyeges" Debussy Teremben kísérhette nyomon a bevonulást.

Épp amikor a Huppert varázsát igyekezett feledtetni az indiai szupersztár, Aishwarya Rai, hirtelen elsötétült a vászon (a csalódottság hangos moraja járta be a vetítőt), majd néhány másodperc múlva elkezdték vetíteni az első versenyfilmet, a kínai Lou Ye Tavaszi láz című, egy szerelmi ötszöget taglaló drámát. Három férfi és két nő viszonyrendszerét ismerjük meg, amelyben a gyengébbik nem képviselői szinte csak statisztálnak. Majd végül előkerül a zsilettpenge is. A kegyetlen, kíváncsi kézikamerával forgatott dráma kendőzetlenül mutatja be a "családi kör" problémáit, homoszexuális környezetben. Teljesen az ellentéte például Ang Lee érzékeny módszerének (Túl a barátságon), szinte hihetetlen, hogy egy keleti alkotó egy ennyire száraz és érzelmi síkon rideg, olykor hiteltelen művet tudott alkotni. Durva versenykezdés.

A gálát követően a Carlton hotel homokos tengerpartján folytatódott a nyitóünnep. A Disney stúdió az Up világához hűen alakította át a teret: műfű, rengeteg édesség, cukor és csokimáz, valamint persze rengeteg lufi között - elvégre az Up 78 éves hőse lufikat köt a házára, és elrepül vele nyaralni - folyt az ingyenpezsgő. Válság tehát van, de viszonylag könynyen elviselhető.

Isabelle Huppert zsűrielnök
Isabelle Huppert zsűrielnök
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.