Civil tervek a pesti zsidó negyedre

Alternatív gondolatok a zsidó negyedről címmel mutatja be elképzeléseit az ÓVÁS! Egyesület a Centrális Galériában. A kiállítás a tavaly elfogadott belső-erzsébetvárosi szabályozási terv kritikája.

A megnyitó alkalmából vitaestet is rendeztek a galériában, ezen azonban csak a korábbról ismert érvek ütköztek egymással: például abban a kérdésben, hogy szabad-e egy műemlékké nyilvánított bérház udvari traktusait lebontani. A jelenlegi KÖH-álláspont szerint igen, a civilek szerint azonban nem, mert ezek belső átalakítással jól hasznosíthatók. A kiállításon tervet is mutatnak, hogyan. Ők a nem műemlék, de a környék arculatát őrző házakat sem engednék bontani. Vagy ha igen, a helyére épülő háztól magasabb minőséget várnának el: főképp a jelenleg engedélyezett szintterületi mutatót, vagyis a beépíthetőség arányát csökkentenék. Számításaik szerint a negyeden belül 32 ingatlanon várható változás a közeljövőben, s hogy ezeken mi történik, az sokat ronthat és javíthat a kerület élhetőségén.

A javítás érdekében a körúton belüli Erzsébetvárosban nyolc helyen javasolnak úgynevezett "zsebparkot" létrehozni már meglévő üres telkeken. Az egyik ilyen a Kazinczy és a Király utca sarkán lévő foghíjtelek, amelyen jelenleg is működik egy játszótér, de a szabályozási terv szerint háromnegyede beépíthető. Nagyobb méretű új közparkot szeretnének továbbá a Kazinczy-Dob-Nagydiófa-Wesselényi utca által határolt tömbbelsőben, ahol a bérházak összeérő hátsó udvarában jelentős méretű teresedés alakult ki, de kerítéssel el van zárva. Több helyen javasolnak fásítást: a Dohány utcában a már meglévő fasorkezdeményt folytatnák a Síp utcáig, s a Nagymező utcához hasonló kávézóutcát képzelnek el, az autóforgalom kitiltásával. Fákat javasolnának a zsinagóga melletti hosszú telken építendő - általuk következetesen "lakótelep" jellegűnek nevezett - Herzl-passzázs egyik szárnya helyett is. Az építkezést leállíttatnák. Ugyanakkor érdekes, hogy a Dohány utcai zsinagóga előtti fákat például eltüntetnék, mert eltakarják a templomot.

A környék három nagy zsinagógáját egységes térburkolattal kötnék össze. A Rumbach utcai zsinagógával szembeni üres telken azt szeretnék ha felépülne a zsidó levéltár épülete. Továbbá azt is, hogy a Rumbach és a Dob utca sarkán lévő modern, téglaburkolatú trafóépület körül egy művészeti bázis alakuljon ki, szoborparkkal, emléksétánnyal.

Mindezek megvalósításához több feltételnek is meg kellene valósulnia: az államnak adókedvezményt kellene adnia a műemlék-felújításokra, a fővárosnak és a kerületnek pedig közösen kellene felállítania egy erzsébetvárosi munkabizottságot. A beruházások lassulása miatt most adódik erre egy kis újragondolási idő.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.