150 milliót szánnak a Bárkára

A Józsefvárosi Önkormányzat képviselő-testülete csütörtöki ülésén egyhangúlag döntött a Bárka Színház tőkerendezéséről - közölte az önkormányzat az MTI-vel.
„A tőkerendezés azt jelenti, hogy mivel a társaság saját tőkéje kevesebb, mint a társasági formájára kötelezően előírt jegyzett tőkéjének megfelelő összeg, így a tulajdonosnak (önkormányzat) intézkedéseket kell hoznia a saját tőke helyreállításával kapcsolatban" - fogalmaznak, hozzátéve: az önkormányzat csütörtökön elfogadott költségvetésében 150 millió forintot különítettek el a Bárka Színház támogatására.

Mint írják, az önkormányzat ígéretet kapott arra, hogy hamarosan megszületik az a kormányhatározat, amellyel a kormány biztosítja a Bárka fennálló tartozásainak rendezéséhez szükséges összeget.

Hangsúlyozzák, hogy az önkormányzat a továbbiakban is számol a Bárkával, és keresi a megfelelő szakmai vezetőt a színház irányítására. "A Bárkához ragaszkodik az önkormányzat, nem az a fontos, hogy a színházat működtető nonprofit kft.-t meg kell-e szüntetni vagy sem. A fontos a helyzet hosszú távú rendezése, amely folyamatban van. Nem egy egyik-napról a másikra lezajló dologról van szó, de a szándék világos" - olvasható a pénteki közleményben.

A Bárka Színházról rendezett hétfői sajtóbeszélgetésen Kocsis Máté, a kerület polgármestere arról beszélt, hogy felszámolhatja és újraalapíthatja a Bárka Színházat működtető nonprofit kft.-t a tulajdonos Józsefvárosi Önkormányzat, amennyiben ez a megoldás szolgálja a teátrum érdekét.

Mint akkor elmondta, a színháznak a korábbi rossz gazdálkodás miatt 160 millió forint adóssága van, ezt az állam bizonyos feltételek mellett hajlandó rendezni. Ha a Miniszterelnökség a színházat működtető nonprofit kft. megszüntetését kéri, az önkormányzat ezt hajlandó megtenni, hogy egy még kiválasztandó új ügyvezetővel újraalapítva ismét működhessen a Bárka. „Nem egy nonprofit kft-hez ragaszkodunk, hanem a Bárkához, ezért a (cég) megszüntetése nem okoz gondot, ha létrehozunk egy másikat" - emelte ki, hozzátéve: a napokban tárgyalásokat folytat a kérdésben a Miniszterelnökséggel.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.