100 holttest az 5000 éves házban

97 ember maradványait tárták fel egy északkelet-kínai ősi falu 5000 éves házában. A fiatal áldozatokat egy squashpályánál kisebb helyiségben zsúfolták össze. Antropológusok szerint a maradványok egy ősi katasztrófáról, feltehetően valamilyen járványról mesélnek az utókornak.

A maradványokat a kínai Csilin Egyetem antropológus csoportja vizsgálatoknak vetette alá, hogy kiderüljön, mi történt az áldozatokkal. A kutatók szerint az áldozatok egy ősi katasztrófa során halhattak meg, amelyet követően a holttesteket egyszerűen a házba zsúfolták be - írta a Múltkor portál.

Erre azért lehetett szükség, mert a halottak száma túl gyorsan növekedett, így nem volt idő őket eltemetni. Kiderült, hogy az áldozatok több mint a fele 19 és 35 év közötti volt. Mivel ugyanúgy fiatalon haltak meg, mint a Haming Maghától nem messze fekvő, nemrég feltárt miaocekou-i tömegsírban talált áldozatok, a kutatók feltételezik, hogy hasonló okok vezettek a két csoport tagjainak halálához.

A tudósok szerint könnyen elképzelhető, hogy a fiatalok tragédiája egy pusztító járvánnyal hozható összefüggésbe. A kutatók nem bocsátkoztak találgatásokba azzal kapcsolatban, hogy pontosan milyen fertőző betegségről lehet szó.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.