100 ezer költő a változásért

"Ossz meg egy verset a világgal!" jeligével szeptember 27-án a Szabadság téren folytatódik a világméretű költészeti akció.

A Föld számos pontján költészeti felolvasást tartottak 2011. szeptember 24-én. A "100 Thousand Poets for Change" a világ eddigi legnagyobb költészeti eseménye lett. Költők, írók, zenészek és más művészeti ágak képviselői léptek fel ezen a napon a változásért. Magyarországon először a budapesti Műcsarnok, 2012-ben a Petőfi Irodalmi Múzeum, tavaly a Király utcai Gödör volt az esemény házigazdája.

Az esemény filozófiáját Mahatma Gandhi szavaival foglalták össze: "Become the change you want to see in the world!", vagyis „Te magad légy a változás, amit látni akarsz a világban!" „Arról a változásról, amelyet egy költő, író, zenész vagy képzőművész a műveivel előidézhet közvetlen és tágabb környezetében" - olvasható a 100 Thousand Poets for Change alapgondolata az esemény website-ján.

Magyarországon a meghívott művészekre bízták, hogyan értelmezik a változást, milyen ügy mellett állnak ki, milyen változást várnak. Délután négytől este tízig tart majd a felolvasás. A költők, performerek, dalköltők, slamköltők és zenészek fellépéseit az interneten is lehet majd követni – a tervek szerint idén is élő kapcsolatban lesznek a világ más költészeti eseményeivel.

Fellépők a szervezés jelenlegi fázisában: Gyukics Gábor, Slammerek, Kozma György, Turi Timi, Szijj Ferenc, Murányi Zita, Nyilas Atilla, Tolvaj Zoltán, Ujj Zuzsi - Darvas Kristóf, Balázs Imre, Áfra János, Petőcz András, Tábor Ádám, Sajó László, Dukay Nagy Ádám, Zalán Tibor, Nagy Gabriella, Jász Attila, Nagy Márta Júlia, Tóth Kinga, Peer Krisztián, Kerber Balázs, Oravecz Péter és Hodosi Enikő (Manoya duó).

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.