Mondd, te kit választanál?

Harminc éve szinte egyfolytában színen van Szörényi és Bródy rockoperája. Három nap múlva Alföldi Róbert rendezésével kap újabb fejezetet sikertörténete.

A múlt héten Alföldi Róbert rendező is bejelentette, hogy rokonainak, barátainak, ismerőseinek és vélt ismerőseinek sem tud jegyet szerezni az István, a király rockopera szegedi vagy budapesti előadásaira. (Szegeden augusztus 17-én, 18-án és 20-án megy, a budapesti Papp László sportarénában augusztus 30–31-én.) Úgy gondolja, hiába hatalmas a nézőtér mindkét helyszínen, további telt házak is összejöttek volna. A színházon kívül rekedtek az RTL Klubon nézhetik meg a közvetítést.

A Szörényi–Bródy rockoperát több millióan látták a bemutatása óta. Nyilván mást jelentett a mű 1983-ban és most. (Az ősbemutató nem is színházi előadásnak készült, hanem Koltay Gábor rendezte filmnek.) Revelációszámba ment, hogy a prózai színészekkel együtt (többek mellett Pelsőczy László, Berek Kati, Sára Bernadett, Hűvösvölgyi Ildikó, Tóth Enikő, Balázsovits Lajos) olyan rockzenészek álltak a színpadra, mint Vikidál Gyula, Nagy Feró és Deák „Bill” Gyula.

A musical vagy zenés játék nem volt ismeretlen műfaj Budapesten, a Várkonyi Mátyás–Miklós Tibor alkotópáros Rock Színháza már magyar rockoperával is előrukkolt, a Sztárcsinálókkal. Az igazi áttörést mégis az István, a király hozta, amelyet később a rendszerváltás előszelének értékeltek. „Mondjuk ki magyarán, miről szól ez a hazafias rock-musical? Elégedetlen tömeg áll szemben a hatalom képviselőivel. Elégedetlenségük oka, hogy kiszorultak a hatalom gyakorlatából. Valamint hogy sértettek az idegen hatalom gyámkodása miatt” – írta kritikájában Molnár Gál Péter.

Ma, a kettészakadt országban megint máshogy csengenek a 30 évvel ezelőtti szövegek, új áthallások buknak ki olyan sorokból, mint: „Valakinek holnap le kell győzni a sötétséget / Mondd, te kit választanál? / Valakinek holnap át kell írni a régi meséket / Ó, mondd, te kit választanál? / Valakinek holnap meg kell váltani ezt a világot / Mondd, te kit választanál? / Valakinek holnap le kell tépni magáról a láncot / Ó, mondd, te kit választanál?” vagy annak: „Valakinek holnap le kell mondani hivataláról / Mondd, te kit választanál?”

Szörényi Levente és Bródy János Boldizsár Miklós Ezredforduló című műve nyomán készítette a rockoperát. „A librettó ideológiailag kidekázottan állította szembe az idegen kultúrát és vallást telepítő I. Istvánt a pogány, vad és rokonszenves lázadókkal” – írta MGP, és hozzátette: „…dramaturgiai leleménye egyedülálló a világ drámairodalmában. Akár a protagonistába, akár antagonistájába helyezkedik bele egyetértően a néző: egyformán önmaga vágyképei elégülnek ki.”

A darab a harminc év alatt szinte végig műsoron volt, talán a kilencvenes években kapott kisebb figyelmet. Megjelent a létező összes hang- és képhordozón is. A zenés darab 25. évfordulójára tehetségkutató szereposztáskereső tévéshow is indult, Alföldi Róbert és Szikora János vezetésével. A Társulat tagjai a mai napig is játsszák a Szörényi–Bródy-darabot. Az Istvánként megismert Feke Pálra osztotta a címszerepet az idei I.K. 3.0-s verzióban Alföldi Róbert, és vele látható egy másik, Zsuráfszky Zoltán rendezte produkció is Kolozsváron.

Alföldi Róbert mostani rendezésében főként az általa vezetett Nemzeti Színház művészei láthatóak, Radnay Csilla, Tompos Kátya, Udvaros Dorottya, Stohl András, László Zsolt, Blaskó Péter, Makranczi Zalán, de feltűnnek a régi rockerek is. Az eredeti szereposztásból Nagy Feró és – többek között – ezzel a zenés darabbal hírnevet szerzett Varga Miklós. Látható Novák Péter is, aki szintén több korábbi változatban szerepelt.

A másik (ellen-?) rendezést Kolozsváron mutatják be augusztus 25-én, augusztus 20-án pedig Békéscsabán tartják ugyanennek a főpróbáját, helyi színészekkel – a Honvéd Táncszínház közreműködésével, a Zikkurat Színpadi Ügynökség és a Békéscsabai Jókai Színház koprodukciójában. A kolozsvári sajtótájékoztatón – a kronika.ro tudósítása szerint – elhangzott mindkét rockopera-előadás producerétől, Rosta Máriától: a rendezőnek kell megoldást találnia annak a történelmi ténynek a tükrözésére, hogy Koppány vezér nem a veszprémi csatában halt meg – amint azt az István, a király harminc évvel ezelőtti első bemutatásakor tudták –, hanem két hónappal később, a saját várában csalták tőrbe.

Címszavak egy darab történetéből

- 1983 augusztusában hat előadásban 120 ezer néző látta a rockoperát, mozifilm, bakelitlemez, CD és kazetta is készült róla.

- 1985-től 2012-ig a Nemzeti Színházban, a későbbi Magyar Színházban ment. A nyolcvanas években látott verziót Kerényi Imre; a 2000-ben, új szereposztásban bemutatottat Iglódi István rendezte.

- 1990, Népstadion: a két előadást 120 ezer néző látta, és televíziós film is készült róla.

- 1998-ban a bemutató 15. évfordulóján a Zikkurat ügynökség archív anyagokkal gazdagított filmet adott ki.

- 2003, Csíksomlyó: 20 éves jubileumi évforduló, 500 ezer néző. A produkciót a Magyar Televízió élőben közvetítette, további 1,5 millió néző.

- 2008, Magyar Televízió – A Társulat című szereplőválogató produkcióssorozat: 25 éves jubileumi díszelőadás a Papp László sportarénában, 4 előadás, 60 ezer néző. Az év őszétől A Társulat a Kaposvári Csiky Gergely Színházban játszotta a produkciót.

Az augusztusi előadások mindegyikén garantált a telt ház
Az augusztusi előadások mindegyikén garantált a telt ház
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.