Építészek a kirakatban

Az új fővárosi építészeti központ kirakatában időnként főépítészek vitatkoznak majd, máskor frissen átadott épületeket kritizálnak. Hátuk mögött lesz koncert, színházi előadás, bohócműsor, díjátadó, alattuk a pincében kiállítás és mozi.

Fuga: több elem illeszkedési pontja az építőiparban, míg a zenében (habár hosszú ú-val) a téma átfutása, kergetőzése egyik szólamból a másikba - októbertől pedig új építészeti központ Budapest belvárosában. A Petőfi Sándor utca 5. szám alatti, négy főhelyiségből álló, hétszáz négyzetméteres bérleményt kétéves előkészítő munka után, külső támogatás nélkül 65 millió forintból hozatta rendbe a Budapesti Építészkamara (BÉK).

Nagy Bálint, Bálint Imre és Mónus János: a központ az egész szakmát lendületbe hozná

- A magyar építésztársadalomnak régóta szüksége lenne egy szellemi műhelyre, társadalmi színtérre, bemutatkozási lehetőségre. Mivel az ország ezt nem biztosította számunkra - bár Bécsben, Párizsban, Londonban az állam és a városi önkormányzat együttesen működtet ilyet -, nekünk kell létrehoznunk a hazai építészet központját - indokolja a Fuga születését Bálint Imre, a BÉK elnöke, hozzátéve: hiszik, hogy a honi építészetnek helye van a magyar művészetek között. Nem állítják persze, hogy minden alkotás remekmű, de bizonyosak abban, hogy számos figyelemreméltó darab akad közöttük.

Az építészet kedvelőinek toborzását Nagy Bálint építészre, az N&N Galéria tulajdonosára és Rév András közgazdász-könyvkiadóra bízták, mint a Fuga művészeti, illetve gazdasági vezetőjére. Utóbbi szerint a központ működtetése: tisztán üzlet. Az önfinanszírozó üzemeltetést vállaló párosnak valóban szüksége van a hűvös józanságra, hiszen szellemi műhelyek ritkán termelnek extraprofitot. A Fuga igazgatói nem kergetnek ábrándokat.

- A központ fő profiljába tartozó eseményekből - szakmai vitaestek, tervbemutatók, városépítészeti projektek, építészeti díjátadások stb. - aligha tehetünk szert elegendő bevételre, ezért más lehetőségeket is számba kellett venni - ismeri el Nagy Bálint művészeti igazgató. - A Fugában így helyet kap egy szakmai könyvesbolt, minden előadáshoz szponzorokat keresnek, az összes állami, nemzetközi pályázaton elindulnak, lesznek termékismertetők és cégbemutatók, építőipari vállalkozások által támogatott rendezvények. Nem titkolt cél egy-két állandó mecénás felkutatása, amely stabil hátteret biztosíthat az intézménynek. Az igazgatók számításai szerint 15 hónap alatt önfenntartóvá válhat a központ.

A Fuga tudatosan eklektikus hely lesz, ahol keverednek a művészeti ágak és műfajok, vájtfülűek és laikusok, építészek és építtetők. A sokfelől érkező sokféle előadó azonban a látszólagos ömlesztettség ellenére egységes koncepció alapján szerepel a műsorrendben - hangsúlyozza Nagy Bálint.

Bizonyosan sokakban pendít majd érzelmes húrokat az - egykor ugyanitt működő - Építők Műszaki Klubjának koncertjeit felidéző dzsesszklub. A hétvégét a szombati gyerekprogramok nyitják, amelyek szintén nem lesznek mentesek az áthallásoktól. A bohóc például a jó lakás ismérveiről is beszélget a kisebbekkel. A nagyobbakat muzsikáló építészettörténettel várják, ahol az adott korszak zenei és építészeti stílusában egyszerre merítkezhetnek meg az érdeklődők. Januártól havonta kortárs zenei koncerteket rendeznek. Máskor színházi előadásra invitálják a nagyközönséget. Ezenfelül lesz építészeti tárgyú filmeket felvonultató filmklub, kiállítás az alaprajz nélküli építészetről, illetve konstruktivista fémszobrászati művekből. A szakmai életet az urbanisztikai-építészeti kiállítások - Budapest Szíve, Corvin-Szigony projekt, négyes metró állomásai -, a központ utcai kirakatában élőben előadott építészetkritikák, vagy a főépítészek műhelyének nyílt színi vitái hivatottak fellendíteni.

Az új központ persze enélkül is kavics a vízben. A kamara ötletét szinte a fogantatástól kritizálják, hol a helyszín kiválasztása, hol a névválasztás, de legfőképpen a kötelezően fizetendő kamarai tagdíj e célra való felhasználása miatt. A Magyar Építőművészek Szövetsége szerint inkább az Ötpacsirta utcai székházra kellett volna költeni a pénzt, mások szerint jobb lett volna a már három éve sikeresen működő, szerteágazó külföldi szakmai kapcsolatokkal rendelkező, hasonló profilú Kortárs Építészeti Központot (KÉK) támogatni. A KÉK viszszautasította a partnerséget.

- Örültünk a megkeresésnek, de a függetlenségünket nem veszélyeztethettük egy, a kezdetektől meglehetősen homályos profilú és pénzügyi hátterű intézménnyel való társulással - magyarázza Finta Sándor, a KÉK elnöke. De ódzkodott elköteleződni a központ mellett a hazai építészet-építésügy nagy öregjei által felügyelt Építés Fejlődéséért Alapítvány is.

- Nem értették meg a lényeget - véli Bálint Imre. - Ez a központ az egész szakmát lendületbe hozza, amellyel az ország valamennyi építésze és laikusa egyaránt csak nyerhet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.