Az évmilliókkal ezelőtti múltba röpít a 4D-s mozi

Ha becsatoltuk öveinket, elsötétül a terem, és kezdődhet az utazás. Felhők között száguldunk, időalagúton zuhanunk át, hogy lassan leereszkedjünk Ipolytarnóc 17 millió évvel ezelőtti térségébe. A trópusi őserdőben furcsa állatok tűnnek föl: orrszarvúak és patások a rájuk vadászó ősi medvékkel, tigrisekkel együtt.

Az egyik kardfogú egészen közel lopakodik hozzánk, kitátja száját, mellső lábával már-már belecsap az acunkba…

Az ipolytarnóci természetvédelmi terület különleges, 4D-s mozijában, mozgó székekben ülve épphogy kitérünk a csapás elől, elsuhanunk az állatok és a növények mellett. Ez a borzongató moziélmény más, szelídebb változatok mellett kedvelt programja lett az itteni park látogatóinak. A park maga világszám: egy valaha volt vulkánkitörés lávájának és hamujának köszönhetően megőrizte a korabeli növényzet és állatvilág maradványait, lenyomatát („miocén Pompeinek” is nevezik). Ám a technikai szenzáció olykor nagyobb érdeklődést kelt, mint a természeti. Megesik, turistacsoportok csak a 4D-s animáció kedvéért jönnek ide, és vannak, akik vetítés után visszaülnek a buszba, és mennek tovább.

A nálunk egyelőre egyedülálló vetítőtermet a Gelka System Kft. szerelte föl, és üzemelteti. Mint a cég tulajdonos-igazgatója, Gyarmati István említi, az ötlet Amerikából származik, Hollywoodban és Disneylandben honosodott meg. A tengerentúlon kapható olyan mozgó fotel is, amely otthoni videojátékokhoz programozható. Potom 25 ezer dollárért. Az ipolytarnóci berendezés viszont „második generációs” magyar fejlesztés, és darabonként ötezerbe kerül. Eladtak már belőle külföldre is, de egyelőre nem kapkodnak érte a határon túlról. Részben azért, mert Európában még nem terjedt el ez a szórakoztató műfaj, részben pedig azért – jegyzi meg a cégvezető –, mert a nemzetközi értékesítéshez jelentős marketingcég közreműködésére lenne szükség. Ilyennel azonban még nem sikerült megállapodni.

A hat tengely mentén 12 irányban mozgó moziszék persze a 3D-s animációs filmmel (és a térhatású hanggal) együtt adja a különleges, „űrhajós” érzetet. Az utóbbi Magyar László irányításával készült, aki televíziós vágóként és operatőrként került kapcsolatba a 3D-s technikával jó másfél évtizede. Első háromdimenziós munkája Magyarországot bemutató turistafilm volt, amelyet a Műcsarnokban vetítettek nagy sikerrel. – Akkor még óriáskamerákkal dolgoztunk – említi –, azóta egyre kifinomultabbá válik a többdimenziós filmezés mind művészi, mind technikai értelemben. A negyedik dimenzió mellett megjelenik az ötödik, hatodik – a néző érzi a szagokat, a szelet és az esőt is. És az élmény megszerzéséhez már nem kell fölvenni színes szemüveget sem. A szakember jelenleg a német United Vision cégnek dolgozik, ahol többdimenziósmonitorokból állítanak össze rendszereket, például áruházaknak. Itthon Gauder Áron készülő skandináv témájú animációja, az Egill háromdimenziós változatán fáradozik (Novák Erikkel). Saját produkciót is tervez a már elkészült 15 mellé – ezek zöme természetfilm. 3D-ben szeretné földolgozni a világ táncait.

Valószínűleg nem marad ipolytarnóci kuriózum a 4D-s mozi. Megtudtuk, szó van a jelenleg zárva tartó pesti állatkerti Barlangmozi újranyitásáról. Ott korábban már vetítették Magyar László 3D-s filmjeit, és a továbblépést a 4D jelentené. Kézenfekvőnek tűnik, hogy a budai Millenáris Parkban működő Csodák Palotájában is helyet kapjon ez a huszonegyedik századi csoda. Gyarmati és Magyar örömmel venné ezt, és érdeklődésünkre az intézmény igazgatója, Egyed László is bátorítóan nyilatkozott. Volt is már ilyen megkeresés – említette –, várja a folytatást. Ipolytarnócon amúgy is kezdődik a téli szünet.

Saját fejlesztésű élmény
Saját fejlesztésű élmény
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.