Dustin Hoffman, francia lovag

Tekintete elhomályosult, kellett egy kis idő, mire visszanyerte nyugalmát. "Az én koromban már az időjárás-jelentésen is sír az ember" - mókázott a megható pillanat után. Dustin Hoffmant a francia Művészet és Irodalom Lovagrendjének tagjává avatták.

Német alapítványi kitüntetés Göncz Árpádnak

Göncz Árpád volt köztársasági elnök lesz a Nemzetközi Adalbert Díj idei kitüntetettje - jelentette be a német alapítvány hétfőn.

Mexikói kitüntetés volt nagykövetünknek

A külföldieknek adományozható legmagasabb állami kitüntetésben, az Azték Sas Érdemrendben részesítette Felipe Calderón mexikói államfő Herczeg Györgyöt, Magyarország volt mexikói nagykövetét.

Az ombudsman nem vett részt az ombudsmani díjak átadásán

A négy országgyűlési biztos (ombudsman) egy-egy Justitia Regnorum Fundamentum- (Az igazság a birodalom alapja) díjat adományozhat minden évben.

Székelyföldön tünteti ki a hadsereget a román elnök

A román nemzeti lobogó napja alkalmából pénteken Csíkszeredában sorra kerülő hadi parádén vesz részt Traian Basescu román államfő, akinek a látogatása finoman szólva nem lelkesíti az a magyarokat.

 

Ritoók Zsigmond ókorkutató a 2009-es Bolyai-díjas

Ritoók Zsigmond ókorkutatónak ítélték oda a 2009. évi Bolyai-díjat. A magyar tudomány legnagyobb értékű, az idén már nettó 100 ezer euróval járó kitüntetését Sólyom László köztársasági elnök adta át. A Nemzeti Színházban megrendezett ünnepségen a díjazottat Bajnai Gordon miniszterelnök is köszöntötte.

Ritoók Zsigmond akadémikus az ELTE Bölcsészettudományi Karának emeritus professzora. A kutató az ókortudományon belül az antik irodalommal és esztétikával, a korai görög epikával és drámával foglalkozik elsősorban. A most 79 éves tudós tanársegédként illetve gimnáziumi tanárként kezdte a pályáját, majd 1970-től az MTA Ókortudományi Tanszéki Kutatócsoportjában dolgozott főmunkatársként.

1986-ban kezdett tanítani az ELTE-n, 1987 és 1993 között vezette a Latin Nyelvi és Irodalmi Tanszéket. Időközben vendégtanárként a grazi és a heidelbergi egyetemen is előadott. 1999-ben vonult vissza az oktatómunkából, kutatóként viszont azóta is rendszeresen publikál. Tudományos és társadalmi elismerésekben eddig sem szűkölködött: 1985 óta az irodalomtudomány doktora, 1993 óta az MTA rendes tagja, 1992-ben a Szent-Györgyi Albert-díjjal, 1995-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjével, tavaly ugyanennek az elismerésnek a csillaggal ellátott fokozatával jutalmazták, 2001-ben pedig Széchenyi-díjat kapott.

A jelenleg mintegy 28 millió forintot érő Bolyai-díj a tudomány és a kutatás legrangosabb hazai elismerése. A kétévente (idén sorrendben immár ötödször) odaítélt díj sorsáról 15 tagú, a döntésig titkos összetételű bizottság határoz. A testületbe hét tagot a Magyar Tudományos Akadémia, hét tagot pedig az alapító tagok jelölnek, a 15. tag a mindenkori magyar köztársasági elnök.

Ritoók Zsigmond ókorkutató, az MTA rendes tagja, az ELTE BTK nyugalmazott tanszékvezető egyetemi tanára a 2009. évi Bolyai-díj kitüntetettje. A magyar tudomány legnagyobb értékű elismerését, az idén már nettó 100 ezer euró összegű Bolyai-díjat Sólyom
Ritoók Zsigmond ókorkutató, az MTA rendes tagja, az ELTE BTK nyugalmazott tanszékvezető egyetemi tanára a 2009. évi Bolyai-díj kitüntetettje. A magyar tudomány legnagyobb értékű elismerését, az idén már nettó 100 ezer euró összegű Bolyai-díjat Sólyom

A tudományterülethez nem kapcsolt díjat olyan magyar állampolgárságú, illetve magyar származású tudós kaphatja meg, aki nemzetközi mércével is kimagasló eredményt ért el a kutatásban. A díj összege az alapítók (Karsai Béla, Lantos Csaba, Somody Imre, Várkonyi Attila, Alexander Brody) magánvagyonából származik. Az NKTH a Kutatási és Technológiai Innovációs Alapból 12 millió forinttal járult hozzá az esemény megrendezéséhez. Idén először a technikai lebonyolítást, illetve a tévében is látható díjátadó ceremóniában kicsúcsosodó hírverést a Pfizer finanszírozza, az első két éves ciklusban 20 millió forinttal.

A Bolyai-díj Alapítványt 1998-ban hozta létre magánvagyonából Karsai Béla, Lantos Csaba, valamint Somody Imre és felesége. 2001-ben csatlakozott az alapítókhoz Várkonyi Attila és Alexander Brody. Lukács János világhírű történész és Oláh György Nobel-díjas kémikus idén vállalt védnökséget a díj fölött.

2000-ben Freund Tamás neurobiológus, 2002-ben Roska Tamás villamosmérnök, 2004-ben Bor Zsolt lézerfizikus, 2007-ben pedig Lovász László matematikus részesült az addig 50 ezer euróval járó elismerésben. Ritoók Zsigmond idei kiválasztása bizonyos értelemben meglepetés, eddig ugyanis inkább a természettudományok képviselőit díjazták Bolyai-díjjal.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.