Az ombudsman nem vett részt az ombudsmani díjak átadásán

A négy országgyűlési biztos (ombudsman) egy-egy Justitia Regnorum Fundamentum- (Az igazság a birodalom alapja) díjat adományozhat minden évben. Ma az adatvédelmi és a kisebbségi szószóló adta át a maga díját. Az egyik kitüntetett, Majtényi László tavaly visszaküldte Szabó Máté általános ombudsmantól kapott díját, a másik, Varró Szilvia pedig kijelentette, ha Szabó Máté eljött volna a ceremóniára, nem vette volna át a kitüntetést.

Jóri András adatvédelmi ombudsman Majtényi László egykori adatvédelmi biztost, Kállai Ernő kisebbségi biztos Varró Szilvia újságírót tüntette ki a Justitia Regnorum Fundamentum-díjjal. (A latin mondat magyarul azt jelenti: a igazság a birodalom alapja. Ez volt I. Ferenc magyar király és osztrák császár jelmondata.)

Majtényi László, az Országos Rádió és Televízió Testület elnöke már a múlt évben megkapta az emberi és állampolgári jogok védelmében tanúsított kiemelkedő emberi helytállást elismerő kitüntetést, amit akkor Szabó Máté ombudsman adott át neki az adatvédelmi biztos nevében (mert akkor még betöltetlen volt ez a poszt). Majtényi az idén tavasszal, tiltakozva az állampolgári jogok országgyűlési biztosának a „cigánybűnözéssel" kapcsolatban tett kijelentései miatt, postán visszaküldte az elismerést. Ma viszont azt mondta: - Most semmi okom nem volt arra, hogy ne fogadjam el, ugyanis nagyon kiváló emberektől kaptam az elismerést.

Beszédében kijelentette: - Voltak és jártak nehéz idők az ombudsmanokra, és jönnek is még. A mostani ombudsmanoknak sincs könnyű dolgok, de a magyar demokrácia kulcskérdése a független intézmények működése.

Varró Szilvia a Magyar Narancs újságírója (egykor lapunk munkatársa is volt), aki a cigányok elleni bűnesetekről és a Jobbik tevékenységéről írt a közelmúltban riportokat az ünnepségen kijelentette: nem vette volna át a díjat, ha a ceremónián részt vesz Szabó Máté általános ombudsman. A díjazott szerint ma már napi szinten folyik a „cigánybűnözés" megjelenítése, a Jobbik ideológiájának propagálása a médiában.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.