Székelyföldön tünteti ki a hadsereget a román elnök

A román nemzeti lobogó napja alkalmából pénteken Csíkszeredában sorra kerülő hadi parádén vesz részt Traian Basescu román államfő, akinek a látogatása finoman szólva nem lelkesíti az a magyarokat. Az RMDSZ provokációt emleget, Hargita megye tanácselnöke nem fogadja az államfőt.

A Krónika és az Új Magyar Szó azt írja, Traian Basescu román elnök a 61. hegyivadászdandárnak ad át harci zászlót azért, mert az alakulat felkészültsége és felszereltsége megfelel a  NATO követelményeinek. Kelemen Hunor, az RMDSZ ügyvezető elnöke  szerint az államfő ezzel a látogatással azt üzeni, hogy nyomatékosítandónak látja román hadsereg székelyföldi jelenlétét.

Traian Basescu díszszemlén Bukarestben
Traian Basescu díszszemlén Bukarestben

Eckstein-Kovács Péter, az államfő kisebbségügyi tanácsadója a Krónikának azt mondta, bizonyos protokollszabályok értelmében az államelnöki látogatást mindössze két nappal érkezés előtt hozhatják nyilvánosságra.

A lap kérdésére, hogy szerencsésnek tartja-e, hogy Basescu a román nemzeti lobogó napján éppen Csíkszeredába látogat, az államtanácsos úgy válaszolt: a látogatás dátuma teljesen véletlenül esik egybe az ünneppel.Eckstein-Kovács szerint a parádén való részvétel mellett Basescu meglátogatja a Csíki Székely Múzeumot is.

Kelemen Hunor, az RMDSZ ügyvezető elnöke szerint az államfő ezzel a látogatással azt üzeni, hogy jónak látja a román hadsereg székelyföldi jelenlétének a megerősítését. Az RMDSZ vezető politikusa szerint az államfő a román nemzeti lobogó napját más városban is megünnepelhette volna. „Ha a tervezett katonai parádé a kaszárnya kapuin belül zajlik talán még rendben van, de köztérre kivinni majdhogynem provokáció” – mondta Kelemen.

Borboly Csaba, a magyarok által többségben lakott Hargita megyei tanács elnökét szerdán még nem értesítették hivatalosan a látogatásról. Az önkormányzati vezető közölte, nem is áll szándékában fogadni Basescut, mert Kolozsváron egyéb hivatali elfoglaltsága van.

A tanácselnök hozzátette: ha az államfő azért érkezik Csíkszeredába, hogy bejelentse: a miniszterek beváltják a tavasszal tett ígéreteiket, akkor szívesen látják. A megyei tanács elnöke ezzel arra utalt, hogy tavasszal az Emil Boc vezette kabinet több tárcavezetője is felkereste Hargita és Kovászna megyét, és néhány fontosabb beruházási, fejlesztési projekt támogatására tettek ígéretet.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.