Német alapítványi kitüntetés Göncz Árpádnak

Göncz Árpád volt köztársasági elnök lesz a Nemzetközi Adalbert Díj idei kitüntetettje - jelentette be a német alapítvány hétfőn. Göncz az európai béke, a szabadság és az együttműködés elmélyítésében szerzett érdemeiért részesült elismerésben.

Az 1989-ben alapított krefeldi székhelyű Adalbert Alapítvány hétfőn jelentette be, hogy az európai béke, a szabadság és az együttműködés elmélyítésében szerzett érdemeiért a nemzetközi díjat a korábbi magyar államfőnek ítélte.

Az alapítvány egyebek között leszögezte: Göncz Árpád a Magyarország szabaddá válásában szerzett érdemeivel és Németország egyesüléséhez nyújtott támogatásával kiemelkedő szolgálatot tett Kelet- és Nyugat-Európa összetartozásának erősítése érdekében.

Az 1989-ben alapított, minden állami befolyástól mentes Adalbert Alapítvány évente adja át díját egy olyan személynek, aki különleges érdemeket szerzett Európa egyesülésében, a közép- és kelet-európai népeknek az EU-ba való integrálásában.

A díjat mindig a négy úgynevezett "Adalbert-ország" -  Csehország, Szlovákia, Lengyelország, Magyarország - három-három  képviselőjéből álló bizottság ítéli oda. A díjazottak latin nyelvű oklevelet, egy aranyérmet az Adalbert-pecséttel, valamint tízezer eurót kapnak.

A kitüntetést váltakozva a négy ország egyikének fővárosában adják át, az alapítvány szerint Göncz Árpád június 13-án Prágában Václav Klaus cseh államfőtől veszi át az idei kitüntetést. Az eddigi díjazottak között volt az első szabadon választott lengyel és magyar miniszterelnök - Tadeusz Mazowiecki és Antall József -, továbbá  Václav Havel korábbi cseh államfő és Helmut Kohl egykori német  kancellár.

Az alapítvány és a díj névadója Szent Adalbert püspök (957-997)  kiemelkedő hittérítői munkát végzett a négy ország akkori területén.  Amikor a magyar Géza fejedelem 972 körül megnyitotta országát a térítők előtt, Adalbert lett Vajk (a későbbi I. István magyar király) nevelője is. Kiemelkedő szerepe volt István hitbéli fejlődésében, a király kereszténység iránti elkötelezettségének elmélyítésében.

Szent Adalbert tevékenységéhez számos legenda fűződik. Annyi azonban bizonyos: az ő tevékenységének is köszönhető, hogy az ezredforduló táján létrejött a keresztény Magyarország és Lengyelország.

Göncz Árpád a Nemzetközi Adalbert Díj kilencedik kitüntetettje.

Árpi bácsi, gyere a nép közé! / Göncz Árpádot ünneplik megválasztása napján a Kossuth téren
Árpi bácsi, gyere a nép közé! / Göncz Árpádot ünneplik megválasztása napján a Kossuth téren
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.