Hogyan kell felrázni a közvéleményt?

Újra vezető politikai téma lett, amit a közvélemény már rég elfelejtett. Egy utcai üzlethelyiségben szembe szálltak a cseh kormány akaratával. - A NOL videósa riportot készített "Csehország Tubeséről".

Kopiás Attila Steve két hete éhségsztrájkol - videóinterjú

Magyar támogatás a rakétapajzs ellen Csehorszából indult akciónak. Az Ifjú Humanisták felkeresték a magyarországi EP képviselőket, de eddig csak egy képviselő titkársága reagált. - Egyperces videóinterjú

Éhségsztrájkolók koccintottak a parlament előtt

Huszonöt napja nem eszik egy magyar informatikus, akihez most még egy ember csatlakozott: az amerikai fegyverkezés elleni európai tiltakozásba szálltak be. Kétperces videó

Humanista, nem humanitárius - Afroaid

Az AfroAid Világzenei Fesztivál idén nem csak Afrikáról, hanem a Magyarországon élő kisebbségek helyzetéről, a kultúrák egymás mellett éléséről és a társadalmi megbékélésről szólt. Videó

Humanista Párt: az első fecske a fapadon

"Lázadni emberi dolog", de isteni érzés. Talán ez a "fíling" lehet a titkuk azoknak a fiataloknak, akik fagyoskodnak az aluljárókban; ha kell, hajléktalanok közt alszanak, vagy épp fáklyák ezreivel töltik meg a Hősök terét.

 

Fejben és helyben humanisták: lecserélt Békejel

Az erőszakmentesség jele magyar találmány – ahogyan magyar ötlet volt az élő fáklyás békejel is, ami 2004 óta bejárta a világot. Vasárnap este 3200-an új jelet alkottak a Hősök terén: az aktív erőszakmentesség jele a múlt századi békejel továbbfejlesztett változata. A pacifizmuson, a leszerelés követelésén túl azt is jelzi, hogy minden egyes embernek magában is le kell győznie az erőszakot.

Ez már nem a háromlábú mercédeszjel, hanem egy kicsit más - mondja egy fiú a budapesti Hősök terén, miközben fölös fáklyáit próbálja elajándékozni. A fényjel, mint 2004 óta minden évben, most is önkéntesek, szektorfelelősök segítségével áll össze. Ők azt vállalják, hogy beszerveznek egy szektornyi, azaz tíz embert, és ezek a tízembernyi egységek alkotják a szimbólumot. A fáklyaosztogató fiú, úgy tűnik, elszámolta magát. Fél nyolcig, fáklyagyújtásig végül sikerült elajándékoznia a maradék lángokat.

Az aktív erőszakmentesség jele két koncentrikus körből áll, amiket két körív kapcsol össze: összekötik a 'nagyban gondolkodást' és a 'kicsiben cselekvést'. A hatvanas években született békejel a nukleáris leszerelés, a pacifizmus jele volt - és a magyar humanisták szerint ez most már kevés. A békeaktivisták követeléseihez hozzáteszik a maguk módszertanát is: szerintük az erőszakmentességért minden ember egyénenként felelős, azaz elsősorban saját magunknak kell változnunk. A saját viselkedésünkből kell kigyomlálnunk az elnyomó elemeket, és aktívan, önállóan, felszólítás nélkül kell tennünk azért, hogy megakadályozzuk az erőszak gyakorlását.

A Humanista Mozgalom egy nemzetközi hálózat, amely világszerte különböző természetű szervezetekből áll. Dél-Amerikában már jutott koalíciótagságra humanista párt, Magyarországon civilként Humanista Mozgalomként és Ifjú Humanistákként tevékenyek, és egy kispártot szerveznek - ez utóbbi jelöltjeként indult a IX. kerületi időközi választáson Várady Tibor, a Humanista párt elnöke.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

Várady idén is, ahogy minden évben, beszédet mondott a fáklyagyújtás előtt. Emlékeztette az ünneplőket, hogy tavaly, a második világháború óta először, nem rendfenntartó vagy logisztikai, hanem harcoló alakulatokat vetett be Magyarország, méghozzá Afganisztánban. De azt is elmondta, hogy az országok közötti konfliktusokon és a nukleáris fegyverkezésen túl a belügyi feszültségeket is komolyan kell venni. Nő az intolerancia, ami rasszizmus, szexizmus és más, mindennapi kirekesztő magatartások formájában nyilvánul meg.

A gazdasági válság valódi hatásait még nem érezzük igazán. Vannak, akik a valódi megoldások helyett ilyenkor is csak a bűnbakokat keresik - mondta Várady. A megoldás pedig a mindennapi cselekvés szintjén keresendő. A Humanista Mozgalom nagyban gondolkodik és kicsiben cselekszik: tavaly kitartó kampányt folytattak a Csehországba tervezett USA űrradar ellen - most úgy tűnik, ezt a munkájukat siker koronázza majd. Más humanista önkéntesek Afrikában tevékenyek: helyi közösségeket segítenek abban, hogy megélhetést teremtsenek maguknak és megálljanak a saját lábukon.

Idén indult útjára a Világ körüli Békemenet, egy hat kontinensen, száz országon keresztül vonuló demonstratív megmozdulás, amellyel követelik a teljes nukleáris leszerelést, az országok közötti agressziók befejezését és az idegen földeken tartózkodó hadi alakulatok kivonását.

 

Békejel a Hősök terén. A keddi demonstráción az erőszakmentesség jelét formálják majd a fáklyát tartó emberek
Békejel a Hősök terén. A keddi demonstráción az erőszakmentesség jelét formálják majd a fáklyát tartó emberek
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.