Humanista Párt: az első fecske a fapadon

"Lázadni emberi dolog", de isteni érzés. Talán ez a "fíling" lehet a titkuk azoknak a fiataloknak, akik fagyoskodnak az aluljárókban; ha kell, hajléktalanok közt alszanak, vagy épp fáklyák ezreivel töltik meg a Hősök terét. Tegnap a Kálvin téri aluljáróban ácsorogtak, kezükben hangosbeszélő, plakát vagy lepedő - az üzenet pedig mindig más, és mégis mindig ugyanaz: emberibb világot. Ők volnának a humanisták.

A Kálvin téren, ahol tegnap is több hajléktalant láthattak a járókelők, a Humanista Párt aktivistái arról igyekeztek meggyőzni a törvényhozókat, hogy a fagyhalál és a hajléktalanság megelőzhető. Az égő szemű civilektől általában megszokott "legyen jobb a világ" típusú szlogenekhez képest meglepően konkrét javaslatokkal álltak elő: tiltsák be az elhelyezés nélküli kilakoltatásokat; alkossanak szociálisbérlakás-törvényt és adósságkezelő programokat, szigorítsák a bankok hitelezési gyakorlatát; francia mintára emeljék alkotmányos alapjoggá a lakhatáshoz való jogot. Ez utóbbi érdekében ma az Alkotmánybírósághoz fordulnak, a testület saját korábbi indoklására alapozva a lépésüket: az állam köteles az emberi lét alapvető feltételeiről gondoskodni.

Nem gondolják persze ők sem, hogy majd egy csapásra megoldják azt, amit a hatalom birtokosainak évtizedek óta sem sikerült, de ahogy Várady Tibor pártelnök, "az első fecske" mondja (ez a szlogenje a ferencvárosi időközi választáson), hasonló akcióiknak több esetben volt már kézzelfogható eredményük, vagy ha esetleg nem lett volna, akkor is sikerült-sikerülhet becsempészniük a humanizmus gondolatát a politikába.

A 30 éves pártelnök az ELTE jogi karán végzett, 1999 óta tagja a Humanista Mozgalomnak, dolgozott a Védegyletnél, négy éve a Humanista Párt vezetője. Az ő nevéhez kötődik a Békejel háborúellenes fáklyás demonstráció ötlete, amit az első, 2004-es a Hősök terén lévő akció után hetven országban vettek át. Ahogy beszél róla, látszik, erre a legbüszkébb, de szavaiból az is kiderül, hogy a választási eredményekre sincs panasza. Igaz, mindössze 295 voksot kapott a ferencvárosi képviselő-választás első fordulójában, de a 3,7 százalékos eredmény sem lebecsülendő egy színtisztán önkéntesekből álló, önfenntartó társaságtól, amely a 2006-os önkormányzati választáson csaknem háromezer listás szavazatot kapott Budapesten. Ezreket tudtak mozgósítani a Békejelre, illetve a Tarka Magyarra is, amelynek társszervezői voltak. Eddigi legnagyobb akciójuknak a társadalombiztosítás privatizációja ellen indított népszavazási kampány tekinthető, amikor 30 ezer aláírást gyűjtöttek össze.

A remélt "humanista fordulat" azért még odébb van - egy fecske, ugyebár, nem csinál nyarat... A ferencvárosi választáson - amelynek második fordulót most vasárnap tartják - Várady Tibor ezért inkább a "tavasz hírnökeként" lépne fel, és bár a fecskékre végzetes lehet, ha elvétik az időzítést, Várady nem aggódik a mozgalom, illetve a párt jövője miatt.

Ez, a nemzetközi hátteret elnézve, érthetőnek is tűnik: a mozgalom 1969-ben Argentínából indult. Mára több mint száz országban van jelen. A globális mozgalom idén októberben tartja alighanem legnagyobb szabású akcióját: a világ körüli menet a békéért és az erőszakmentességért Új-Zélandról indul, három hónapig tart, és Argentínában ér véget. Feltehető tehát, hogy mindig lesznek fáklyavivők.

Ami a magyar mozgalmat illeti, jóval szerényebb számokról beszélhetünk. Összesen hétezer szimpatizánsuk lehet, a szűkebb tagság mindössze százhúsz fős, de Várady nem győzi hangsúlyozni, hogy ők nem is a tömegre hajtanak. Inkább egyfajta befogadó közösségként definiálja a pártjukat, illetve a mozgalmat, ahol a képviselt eszméknek az emberi kapcsolatokban is van helyük.

"Talán nem szerénytelenség, ha azt mondom, a hazai civil szféra egyik legnépesebb aktivistahálózatával és az egyik legerősebb közösségével rendelkezünk." Van köztük jogász, asztalos, recepciós, fordító - de a közösséget nem lehet belőni végzettség vagy szakma alapján, amit ő úgy fogalmaz meg: "itt nem csak az évfolyamelsőknek van helyük: mindenkiben meglátjuk a tehetséget, a nyitottságot, nálunk ez a legfontosabb".

Alulról építkező, aktív részvételre ösztönző rendszert képzelnek el, amelynek középpontjában nem a profit, hanem az ember áll. Az általuk felkarolt-képviselt ügyekben ennek ellenére sokszor kerülnek egy platformra parlamenti pártokkal is: a tb-privatizáció ellenzésével a Fidesszel, az antifasiszta megmozdulásokkal az MSZP-vel, a melegjogok kérdésében az SZDSZ-szel.

- Lehet, hogy meglepő - jegyezte meg Várady Tibor -, de minket ez különösebben nem zavar, mivel nem a hagyományos pártokhoz viszonyulunk. A mi iránytűnk belül van.

Humanisták akcióban
Humanisták akcióban
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.