Hogyan kell felrázni a közvéleményt?

Lefutott ügynek látszott az amerikai rakétapajzs Csehországba tervezett bázisának telepítése. A cseh kormány áldását adta rá, a közvéleményt nem mozgósította az ügy. Két prágai aktivista viszont elérte, hogy a rakétapajzs újra vezető politikai téma lett. A NOL videósa riportot készített Prágában.

Május 13-án kezdett éhségsztrájkba a Csehországban létesítendő amerikai radarbázis ellen Prágában a huszonkilenc éves, építőipari szakközépiskolát végzett Jan Bednár és két évvel idősebb társa, Jan Tamás, aki tavaly fejezte be doktoranduszi tanulmányait, s jelenleg kibernetikusként dolgozik egy kutatóintézetben.

A prágai kabinettől azt követelték, hogy mondjanak nemet az amerikaiaknak, vagy legalább ügydöntő népszavazást írjanak ki, vagy pedig független szakértők bevonásával, a támaszponttal kapcsolatos biztonságpolitikai és környezetvédelmi problémakörről kezdjenek nyilvános párbeszédet a civil szervezetekkel.

Az éhségsztrájk 19. napja - Dér Ászja videója



A cseh kormány és Klaus államfő is elutasította az egyezkedést, de  hétfőn a két prágai aktivista, Jan Bednár és Jan Tamás beszüntette a három hete tartó éhségsztrájkját. 

- Az orvosok, a családtagjaink és barátaink kérlelésére abbahagyjuk akciónkat. Elsősorban azért, mert már életveszélybe kerültünk, másrészt pedig elértük egyik célunkat: a külföldi katonai támaszpont ügye országos beszédtéma lett. Ráadásul a tiltakozás nem fejeződik be - mondták.

Hétfő éjféltől Petr Uhl, neves közíró és emberjogi aktivista, egykori baloldali másként gondolkodó, a Charta 77 mozgalom egyik alapítója folytatta a tiltakozást. A cseh parlamenti ellenzék, szociáldemokrata politikusok felváltva csatlakoznak egy-egy napos éhségsztrájkkal a tiltakozáshoz.

Csehországon belül és kívül is támogatókra talált a mozgalom: Amszterdamban, Bergamoban, Berlinben, Bolognában, Brüsszelben, Byron Bay-ben, České Budějovicében, Česky Krumovban, Brunswickban, Koppenhágában, Düsseldorfban, Ferrolban, Firenzében, Kölnben, Londonban, Malagában, Milánóban, New Yorkban, Párizsban, Rómában, Toulouse-ban, Triesztben, Torinoban, Bécsben, Xerezben, Zürichben is .

Magyar aktivisták Budapesten is csatlakoztak az akcióhoz (erről részletek olvashatók itt).

A NOL munkatársa a hétvégén készített riportot az éhségsztrájk helyszínén. 

Tekintse meg infografikánkat a rakétapajzsról>>>>

Jan Tamas és Jan Bednar az éhségsztrájk elején, háttérben Silo, Gandhi és Martin Luther King fotója
Jan Tamas és Jan Bednar az éhségsztrájk elején, háttérben Silo, Gandhi és Martin Luther King fotója
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.