Éhségsztrájkolók koccintottak a parlament előtt

Tegnap délben két éhségsztrájkoló és tucatnyi szimpatizánsuk koccintott ásványvízzel teli talpaspoharakkal, a budapesti Batthyány téren, a parlament előtt. Akciójukkal az amerikai katonai bázis ellen kibontakozott csehországi mozgalmat támogatják.

Csehországban naponta húsz-huszonöt ember böjttel tiltakozik az amerikai rakétavédelmi bázis terve ellen. A tiltakozók egymásnak adják a stafétát, így mindig más böjtöl. A mozgalmat két cseh aktivista indította el huszonegy napos éhségsztrájkjával, ami felrázta a közvéleményt. Felmérések szerint a lakosság hetven százaléka ellenzi, hogy a kormány engedélyezze az amerikai rakétavédelmi bázis megépítését Csehországban.

Szombati lapértesülések szerint azonban a kormány július nyolcadikán akarja fogadni az amerikai külügyminisztert és aláírnák a szerződést. De a tiltakozások hatására kormánykoalíció is megosztottá vált a kérdésben, és úgy tűnik, hogy a szociáldemokrata-kommunista ellenzéken kívül a koalíciós zöldek egy része sem szavazná meg a radarbázist.

A cseh tiltakozási mozgalomhoz több európai országban csatlakoztak, így Magyarországon Kopiás Attila Steve, az Ifjú Humanisták Mozgalom aktivistája huszonöt napja nem eszik.

Kopiás számítógépes programozó. A NOL-nak tegnap azt mondta, hogy viszonylag jól bírja a szervezete az éhezést, aminek részben az az oka, hogy a cseh tiltakozókkal  ellentétben ő legalább gyümölcsleveleket iszik.

Három nappal ezelőtt csatlakozott az akciójához Török Róbert, a Greenpeace mozgalom aktivistája. A két éhségsztrájkoló tegnap barátok és szimpatizánsok gyűrűjében, ásványvízzel koccintott a Batthyány téren.

Az akcióval azt szeretnék elérni, hogy az Európai Parlament tűzze napirendre a kérdést. A több országban is tevékenykedő Humanista Mozgalom szerint ugyanis elfogadhatatlan, hogy az amerikai nemzeti rakétavédelmi program úgy tervez jelentős beruházásokat Európában, hogy erről népszavazásokat nem tartanak az érintett országok, és az EP sem foglalkozik vele.

A humanisták szerint az amerikai védelmi kapacitás fejlesztése Oroszországban és Kínában a támadófegyverek fejlesztését fogja kiváltani, és Kelet-Európát, ahol a bázisok lesznek, célponttá teszi.

Kopiás Attila Steve azt is elmondta az alábbi videóban, hogy már két magyar euroképviselő is foglalkozik az ügyükkel.

Kopiás Attila Steve és Török Róbert a sajtótájékoztatón
Kopiás Attila Steve és Török Róbert a sajtótájékoztatón
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.