BKV-felügyelet - borul a koalíció?

A koalíció felmondásával fenyegetőznek a fővárosi szocialisták amiatt, hogy Demszky Gábor csütörtöktől Horváth Csaba (MSZP) főpolgármester-helyettesre ruházta át a BKV felügyeletét. Mivel Horváth is egyeztetne pártjával, kérdéses: valóban övé lesz-e a feladat.

Mesterházy Ernő: Szürke öltönyből rabruhába

Mesterházy Ernőnek ugyan még egy névtáblája sem volt a főpolgármesteri hivatalban, a városházán mégis az egyik legbefolyásosabb főpolgármesteri tanácsadónak számított. Az üzletember meredek felemelkedésének a végén az országos politikában is letette a névjegyét, aminek láttán forrásunk szerint „egyre több politikus és befolyásos üzletember szemöldöke rándult fel az országban”.

Demszky: Többször ki kellett oktatnom Hagyót

Demszky Gábor (SZDSZ) főpolgármester szerint korábbi, a BKV-t felügyelő helyettese, Hagyó Miklós (MSZP) szeretett a cég irányítójaként megjelenni, ám a konfliktusos ügyek elől többször elmenekült.

A BKV-botránynak van menetrendje

Most már tényleg látni, hogy a BKV-nak van menetrendje.

Demszky sokkolta Balogh vallomása, de azt hihetőnek tartja

A főpolgármester a Balogh Zsolt volt BKV-vezérrel készült, Magyar Nemzetben megjelent interjút "egy megtört ember vallomásának" tartja, amely "hiteles, elhihető". Demszky állítja, semmiről sem tudott.

 

'Valóban az MSZP-SZDSZ-koalíció kifizetőhelye volt a BKV'

Demszky Gábor és Hagyó Miklós lobbistáinak körét csak az üzleti haszon érdekelte egy-egy ügy kapcsán - mondta lapunknak Regőczi Miklós, a BKV volt értékesítési vezérigazgató-helyettese.

„Két-háromhetente kaptam politikai kérést. Főként Hagyó Miklós volt főpolgármester-helyettes kabinetének tagjai, illetve az SZDSZ részéről leginkább Tóthfalusi György igazgatósági elnök intézett hozzám utasításokat" - mondta lapunk szerdai számában megjelenő interjúban Regőczi Miklós, a BKV volt értékesítési vezérigazgató-helyettese, a közlekedési vállalatnál folyó nyomozás egyik gyanúsítottja.

Mint mondta, Demszky Gábor és Hagyó Miklós lobbistáinak körét csak az üzleti haszon érdekelte egy-egy ügy kapcsán. Próbálták befolyásolni, kivel kösse a BKV a nagyobb értékű közbeszerzéseket. A műszaki területen fordulhatott elő, hogy a nyertes cég utólag árat emelt vagy határidőt hosszabbított, a megemelt összegből pedig bizonyos százalékot vissza kellett csorgatni.

Általában nem az önkormányzati képviselők kértek személyesen a BKV-tól, volt annyi eszük, hogy közvetítőkön keresztül jelentkezzenek. Demszky Gábor egyszer hívta személyesen, hogy kössön a Sawyer Miller Grouppal szerződést, de „ők legalább megdolgoztak a pénzükért". A koalíciós politikusok, vagy leginkább az ő közvetítőik folyamatosan kérésekkel álltak elő - állítja Regőczi.

Az interjúban egyebek mellett azt mondta: konkrét politikai kérés volt a Csapó Bt. ügye, Lelovics Ottó, Hagyó kommunikációs igazgatója kérte, hogy Csapó Gábor vízilabdaiskolájának adjunk valahogyan pénzt. A 4-es metró Rákóczi téri állomásának újraterveztetését pedig azért kellett elvégeztetni, mert a lakók tiltakoztak a fák kivágása miatt. Mint kiderült, szó sem volt semmilyen igazi lakossági tiltakozásról, ez csak ürügy volt, hogy 600 millió forintot kérhessenek az állomás átterveztetéséért.

A teljes interjút elolvashatja itt>>>

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.