BKV-felügyelet - borul a koalíció?

Horváth Csaba (MSZP) főpolgármester-helyettes látja el csütörtöktől a BKV felügyeletével összefüggő feladatokat, melyekkel Demszky Gábor főpolgármester bízta meg. A szocialista politikus örül a döntésnek, de előbb egyeztetne pártjával. Hogy ennek mi lesz az eredménye, nehezen megjósolható, ugyanis a döntés a fővárosi szocialistáknál "kiverte a biztosítékot", s a koalíció felbontását is kilátásba helyezték.

Horváth Csaba (MSZP) főpolgármester-helyettes látja el csütörtöktől a BKV felügyeletével összefüggő feladatokat, amelyekről Hagyó Miklós (MSZP) főpolgármester-helyettes hétfőn mondott le - nyilatkozta Demszky Gábor főpolgármester. Elmondta, hogy a jogszabályban hozzátelepített feladatokat munkahelyi vezetőként egy úgynevezett "500-as hivatali intézkedésben" átruházta a szocialista politikusra, mivel ez a fontos kérdéskör nem maradhat főpolgármester-helyettesi felügyelet nélkül.

Demszky - szemben a szocialistákkal - úgy véli: döntése nem érinti az MSZP-SZDSZ koalíciós szerződést, mert e szerint is a szocialistáknál van ez a feladat. Demszky Gábor hangsúlyozta: nyitott lenne arra is, ha a szocialisták egy újabb főpolgármester-helyettesnek akarnák ezt a feladatot átadni. Megjegyezte, további tárgyalások függvénye, hogy a jelenleg Hagyó Miklósnál lévő közlekedési, beruházási feladatok felügyelete miként alakul.

Demszky Gábor közölte, ez a feladat azért nem maradhat az ő hatáskörében, mivel azt mindenképpen figyelembe kell venni, hogy a kormányzó pártnak kell erről gondoskodnia. Így ugyanis esély van arra, hogy meghozzák azokat a tömegközlekedés szempontjából elengedhetetlen döntéseket, amelyek nélkül a BKV nem tud normálisan működni. Megerősítette, várhatóan a hónap közepén egyeztetnek Bajnai Gordon kormányfővel arról is, miként kaphat segítséget a BKV az államtól.

Horváth Csaba már értesült erről a lépéséről, és - ahogy Demszky Gábor mondta - "nagyon örült  neki", azonban azt is jelezte, hogy a pártjától tesz mindent függővé. Demszky szerint viszont ez nem pártügy, hanem hivatali ügy, mivel főpolgármesterként közjogilag ruházta át a hatáskörét olyan módon, amely nem ellentétes a koalíciós szerződéssel sem.

A főpolgármester a szerdai koalíciós egyeztetés uitáni tájékoztatóján elmondta, a BKV-nál évente csaknem 10 milliárd forint hiány keletkezik. A jelenleg 90 milliárd forinthoz közelítő adóssággal rendelkező BKV 30 milliárd forintos hitelt szeretne felvenni a fejlesztési banktól, amely összegre normális működéséhez, szolgáltatatásainak szinten tartásához lenne szüksége.

Demszky döntése nem eseik egybe a szocialisták elvárásaival, akik rendkívül barátságtalan lépésnek tartják a kineveést. Már csak azért is, mert Burány Sándor, az MSZP budapesti elnöke még szerda este megüzente, hogy Horváth Csaba a jelenlegi körülmények között nem felügyelheti a BKV tevékenységét, mivel a cég felügyelete rendezett, a hatáskörök a főpolgármesternél vannak. A csütörtöki bejelentés után viszont azt is leszögezte: az MSZP mérlegelni fogja a további együttműködés formáit az SZDSZ-szel.

A budapesti szocialisták megdöbbentőnek tartják, hogy "az SZDSZ belső válságának következményeként" a főpolgármester, szakítva a 15 éves koalíciós hagyományokkal, jogkörével visszaélve megsértette a koalíciós megállapodást. A szocialista politikus szerint a koalíciós szerződés felrúgása új helyzetet teremtett, ezért az MSZP budapesti vezető testületei értékelik a történteket, annak következményeit és mérlgelni fogják a további együttműködés formáit is.

Horváth Csaba az MTI telefonos megkeresésére nem reagált. Megtette viszont Steiner Pál, az MSZP fővárosi frakcióvezetője, aki Burányhoz hasonlóan szintén keményen fogalmazott, amikor azt mondta: az MSZP-SZDSZ-koalíció jövője szempontjából súlyos, rendkívül egyoldalú, barátságtalan lépésnek tartják azt, hogy Demszky Gábor munkáltatói jogkörében Horváth Csabára bízta a feladatot.

A kialakult helyzetet a párt fővárosi és országos vezető testületei elé tárják. Rámutatott, hogy a főpolgármester egyoldalú döntésének akár az is következménye lehet, hogy a szocialisták komolyan elgondolkodnak a koalíción. Steiner Pál leszögezte: előfordulhat olyan eset is például, hogy az MSZP két főpolgármester-helyettese nem kívánja tovább ellátni feladatait, "magyarul lemond, akkor kívülről is lehet támogatni a koalíciót".

Tarlós a kormány zsarolását sejti Horváth megbízatása mögött

A kormányzat zsarolását sejti Tarlós István Horváth Csaba megbízatásának hátterében. A fővárosi Fidesz-frakció vezetője úgy véli, azzal, hogy Demszky Gábor az utolsó utáni pillanatban lépett, talán felismerte végre a helyzetet és ezért az elmúlt napokban mintha elkezdett volna intézkedni. A hatáskörátadásról szóló döntése azonban kapkodónak, "megalkuvónak", kicsit ijedtnek tűnik. "Mintha attól félne, hogy a kormány bosszút áll rajta", ha erőteljesebben próbál fellépni.

Ez ügyben pedig a budapesti MSZP hiteltelenül viselkedik, a koalícióban való bentmaradásról, vagy kilépésről nem üzengetni, bátorságfejlesztő nyilatkozatokat kell tenni, hanem vagy bent kell maradni vagy ki kell lépni. Ha meg kilépnek, akkor "mi ez a hülyeség", hogy kívülről támogatják a városvezetést. Tarlós István leszögezte azt is, a koalíció felbomlása esetén politikai támogatást nem kap tőlük Demszky Gábor, csak pragmatikus okokból nyújtanak segítséget ahhoz, hogy a városnak ezt a súlyos sebét gyógyítgassa. Az ellenzék eddig sok kisebb jelentőségű javaslatot támogatott a közgyűlésben, ám a nagyobb horderejű ügyekben, például a 4-es metró finanszírozásában, a BKV-ügyekben, a beruházások rangsorolásában, az iskolák összevonásában és a városüzemeltetés kérdéseiben azonban soha nem értettek egyet.

A frakcióvezető szerint a jelenlegi történésekbe, akár az egész budapesti MSZP is belebukhat. Úgy vélte, hogy Hagyó Miklós politikailag meggyengült, "s neki az tenne jót, ha időlegesen visszavonulna".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.